Hoe is het geven van borstvoeding te combineren met werk?

Veel vrouwen vinden het lastig om het geven van borstvoeding te combineren met een baan. Tijdens het zwangerschapsverlof geven ze borstvoeding, maar daarna stoppen ze ermee, omdat het te veel praktische problemen oplevert. Veel vrouwen weten niet precies wat hun rechten zijn op dit punt.

In Nederland hebben vrouwen het recht om tijdens werktijd te kolven. Je mag er maximaal 25 procent van je werktijd aan besteden. Jonge moeders morgen zich even terugtrekken op een rustig plekje om melk te kolven of zelfs de baby te voeden, maar het laatste komt in de praktijk weinig voor onder werktijd. Er mag niet op het loon gekort worden, vanwege een verlies aan arbeidsproductiviteit. Wanneer en waar je kan kolven moet wel in overleg met de werkgever worden bepaald. Het kolfrecht, zoals dit recht ook wel wordt genoemd, geldt gedurende 9 maanden, dus zou zeker de periode van de aanbevolen 6 maanden borstvoeding moeten dekken. Daarnaast is in de wet geregeld dat je tot 6 maanden na de geboorte van de baby niet over hoeft te werken of nachtdiensten hoeft te draaien.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Hoe is het geven van borstvoeding te combineren met werk? en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Hoe is het geven van borstvoeding te combineren met werk?.