Baby koorts? Wat te doen bij koorts baby.

Koorts bij een baby komt regelmatig voor. Je kindje voelt warm aan en kan huilen. Hij voelt zich duidelijk niet lekker. Dit zijn allemaal tekenen dat je baby koorts heeft. Je hoeft niet meteen in paniek te raken. Maar waar moet je goed opletten als je baby koorts heeft?

Wat is koorts?

Koorts is simpel gezegd een te hoge lichaamstemperatuur. De normale lichaamstemperatuur ligt rond de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Bij een temperatuur van 38 graden spreken we van verhoging. Is de temperatuur hoger dan 38 graden? Dan heeft je baby koorts. Koorts bij je baby betekent dat er virussen of bacteriƫn in het lichaam zijn. Het lichaam probeert zich hier tegen te weren. De beste manier om de temperatuur van je baby te meten, is via de anus. Dit zorgt voor een betere betrouwbaarheid dan bijvoorbeeld via de oortjes.

Waar let je op als je baby koorts heeft?

Er zijn een aantal punten belangrijk wanneer je baby koorts heeft. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Genoeg drinken. Vocht is erg belangrijk voor een baby met koorts. De kans op uitdroging is bij koorts namelijk groot. Heeft je baby ook last van diarree en braken? Dan is vocht helemaal belangrijk. Bij diarree en braken wordt de kans op uitdroging helemaal groot. Zorg er daarom voor dat je ORS in huis hebt, dit is een oplossing van zouten en vocht en helpt om uitdroging te voorkomen.
  • Kleed je baby niet te warm aan. Wanneer je baby koorts heeft, heeft hij het al warm. Zijn lichaam moet de warmte afvoeren en met warme kleding gaat dat niet makkelijk. Als je je baby in bed ligt, leg hem dan niet onder een te dikke deken. Een laken is met koorts voldoende. Let wel op dat je baby niet te veel afkoelt, dat kan met teveel zweten ook voorkomen.
  • Kijk uit met geneesmiddelen. Het is bij koorts mogelijk om een paracetamol of zetpil te geven. Dit zorgt ervoor dat de koorts wat zakt. Let hier wel op dat je niet te veel geeft aan je baby en goed oplet wat het met de koorts doet. Geef je baby absoluut geen pijnstiller met acetylsalicylzuur. Deze stof zit bijvoorbeeld in aspro en aspirine. Het kan namelijk bij kleinere kinderen leiden tot de ziekte van Reye. Het is een zeldzame aandoening, maar kan wel leiden tot de dood. Pas dus op met geneesmiddelen!

Let dus goed op je baby als hij koorts heeft. Meestal gaat de koorts vanzelf over, maar ben er toch op alert.

Koortsstuipen.

Het kan voorkomen dat er bij hoge koorts je baby last krijgt van koortsstuipen. Deze stuipen lijken op een epileptische aanval. De spieren verkrampen en trekken onregelmatig samen. Verder reageert je kind ook niet meer op prikkels. Het lijkt erop dat je baby bewusteloos is. Koortsstuipen komen het meeste voor bij kinderen tussen de zes maanden en de vijf jaar. De kans is groot als je kind eenmaal een keer stuipen heeft gehad, de kans op herhaling groter is.

Het is begrijpelijk dat je als ouder zijnde schrikt wanneer je baby last heeft van koortsstuipen. Toch zijn deze stuipen niet altijd gevaarlijk. Alleen bij kinderen jongeren dan zes maanden, zijn koortsstuipen bijna nooit onschuldig.

Wanneer naar de huisarts?

Zoals al vermeld gaat koorts bij je baby meestal vanzelf over. Toch zijn er een aantal gevallen waarbij het wijs is om de huisarts te raadplegen:

  • Als de temperatuur van een pasgeboren baby, tot drie maanden, boven de 38 graden Celsius stijgt.
  • Bij braken en diarree
  • Als je baby slap en lusteloos is. Verder ook niet reageert tijdens koortsaanvallen en niet meer wil drinken.
  • Als koorts langer dan drie dagen aanhoudt.

Bedenk dat koorts een natuurlijk afweermechanisme is van het lichaam. Over het algemeen is koorts bij je baby dus niet meteen gevaarlijk. Als je goed let op de punten zoals hierboven beschreven, komt het helemaal goed. Een baby met koorts is dus niet meteen een reden tot paniek.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Baby koorts? Wat te doen bij koorts baby. en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Baby koorts? Wat te doen bij koorts baby..