Begrijp de babytaal van je baby

Het is voor iedere moeder vast herkenbaar. Je baby huilt, en je hebt geen idee wat de aanleiding is. Het kan soms erg frustrerend zijn dat je baby niet kan praten en dus niet kan zeggen wat er mis is. Maar toch probeert je baby je door middel van geluid en lichaamstaal iets te vertellen. Als jij als moeder goed kijkt en luistert naar je baby, ga je beter begrijpen waarom je baby huilt.

Huilen en het maken van zachte geluidjes is eigenlijk niet meer dan babytaal. Als je baby zich op zijn gemak voelt en vrolijk is maakt deze zachte en kirrende geluidjes. Maar als je baby huilt, dan scheelt er iets. Als je baby huilt dan wil deze een boodschap overbrengen. Je baby wil eten, drinken, slapen, heeft krampjes, of zit misschien even niet goed in zijn vel. Maar wanneer weet je nou waarom je baby precies huilt?

Het is de kunst om goed te luisteren naar de manier waarop je baby huilt en de lichaamstaal die deze erbij gebruikt. Dit zegt namelijk veel over wat de boodschap van je baby is. Als moeder leer je deze babytaal van je kindje al snel kennen. Maar je moet wel goed opletten en luisteren om het verschil in huilen te gaan herkennen.

Hier staan de verschillende ‘huilgeluidjes’ van je baby:
Jammeren: Als je baby jammert is dat meestal een teken dat deze moe is. Hij wrijft meestal over zijn oortjes en in zijn oogjes en maakt hierbij een zacht jammerend geluid.

Kreet: Een kreet is duidelijk geen schreeuw. Je baby ligt gewoon stil in zijn bedje, maar als je aan komt lopen begint hij te bewegen. Een kreet komt meestal voort uit verveling.

Dwingend: Als je baby op een dwingende manier huilt dan is dat meestal een teken dat hij honger heeft. Tijdens het huilen stopt je baby soms om adem te halen, maar daarna gaat hij gewoon weer door met huilen. Als je baby dwingend huilt beweegt hij meestal ook heftig met zijn armpjes en beentjes om de aandacht te krijgen.

Schril: Schril huilen heeft veel weg van schreeuwen. Dit gebeurt als je baby pijn heeft, bijvoorbeeld darmkrampjes. Als je baby schril huilt snikt deze kort om tussendoor nog even adem te halen, maar daarna gaat het huilen verder.

Zielig: Je baby huilt zielig als deze zich alleen voelt en niet lekker in zijn vel zit. Zielig huilen kun je herkennen doordat het niet hard is, maar verdrietig klinkt. Je baby ligt stilletjes in zijn wiegje en als je even met hem kroelt en troost is het meestal snel weer voorbij.

Opbouwend: Als je baby opbouwend huilt begint hij stilletjes, maar wordt het huilen steeds harder. Dit betekent meestal dat je baby een schone luier wil. Je baby huilt steeds harder en beweegt in zijn wiegje.
papaenmama.nl

Geschreven door