Borstvoeding afbouwen, hoe doe je dat?

Hoeveel moeders geven borstvoeding? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Ongeveer tachtig procent van de moeders begint na de bevalling met het geven van borstvoeding. Slechts een klein percentage houdt dit langer dan drie maanden vol. Borstvoeding geven is namelijk niet vanzelfsprekend en het kost veel tijd en aandacht. Veel moeders voelen zich echter schuldig wanneer zij willen of moeten stoppen met het geven van borstvoeding. Bij het stoppen of afbouwen van borstvoeding is het belangrijk dat je advies en steun krijgt vanuit je omgeving of van specialisten, aangezien dit effect heeft op jouzelf en je kindje.
 

Afbouwen van borstvoeding

De weken na de geboorte leer jij als moeder je baby steeds beter kennen en gaat het geven van borstvoeding steeds natuurlijker. Na een tijd wil of moet je (gedeeltelijk) stoppen met het geven van borstvoeding, omdat je bijvoorbeeld weer wilt gaan werken of last hebt van tepelkloven. Wat de reden ook is dat je stopt met het geven van borstvoeding, belangrijk is dat je de borstvoeding op een goede manier afbouwt.
 
Als je je kindje aanlegt, komt het hormoon prolactine vrij dat ervoor zorgt dat het lichaam melk aanmaakt. Hoe voller je borsten zijn, hoe minder melk er wordt aangemaakt en andersom. Er ontstaat normaalgesproken een ‘vraag en aanbod situatie’ als je jouw kind regelmatig aanlegt. Afbouwen met borstvoeding gaat vaak gepaard met emoties. Je neemt namelijk fysiek afstand van je kind en voedt het minder actief. Bouw daarom de borstvoeding langzaam af, zodat jij en je kindje kunnen wennen aan de nieuwe situatie.
 

Stoppen met borstvoeding

Het kan ook voorkomen dat je als moeder geen borstvoeding wilt geven of (acuut) moet stoppen met het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld door een traumatische ervaring. Gelukkig bevat de voeding voor baby’s tegenwoordig alle benodigde voedingsstoffen die jouw kleintje nodig heeft. Net zoals bij het afbouwen van borstvoeding, zullen er emoties vrijkomen, aangezien je je kindje niet meer zelf voedt en je jouw kind hierdoor een stukje onafhankelijker en zelfstandiger maakt. Geef de emoties de ruimte en praat erover met je partner, familie, vrienden of andere moeders. Als je als moeder stopt met borstvoeding geven, leg je kind dan niet aan in de kraamperiode. Zo krijgt je lichaam geen signaal door voor de productie van moedermelk. Je kunt een paar dagen last hebben van stuwing en lekkende tepels. Dit is een normaal verschijnsel bij nieuwe moeders.

Geschreven door