Hoe leid ik kraambezoek in goede banen?

De eerste weken na de bevalling is voor de meeste jonge ouders een erg hectische tijd. Je hele leven staat op zijn kop! Er verandert van de ene dag op de andere zoveel: meer verantwoordelijkheid, slapeloze nachten en een nieuw dagritme. Juist in deze periode wordt meestal de kraamvisite ontvangen. Dat kan natuurlijk erg leuk zijn, maar ook vermoeiend. Hoe kan je kraamvisite in goede banen leiden?

Kraamvisite in eens of iedereen apart?
De eerste belangrijke keuze die je moet maken is of je het kraambezoek zo veel mogelijk allemaal in eens wilt laten komen tijdens een kraamfeest of apart wilt afspreken met familie, vrienden en collega’s. Beide opties hebben voor- en nadelen.

 • Het kraamfeest
  Het voordeel van het organiseren van een kraamfeest is dat je gedurende de kraamperiode wat meer rust hebt, omdat je de meeste drukte concentreert op één dag. Natuurlijk zullen naaste familie en hele goede vrienden meestal graag wat eerder de kleine bewonderen, maar je zorgt er wel voor er niet weken lang elke dag mensen op de stoep staan. Het nadeel van een kraamfeest is dat het wat minder persoonlijk is. Je moet je aandacht op die dag verdelen tussen veel mensen. 

  Tips voor een kraamfeest
  De organisatie van een kraamfeest vergt veel voorbereiding. Je kunt hier tijdens de zwangerschap al mee beginnen. Het is prettig om op de dag zelf wat hulp in te schakelen om de kraamvisite van hapjes en drankjes te voorzien en achteraf alles weer schoon te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het feest op een locatie te geven waar alles voor jullie wordt verzorgd. Het is verstandig om op de geboortekaartjes gelijk de datum van het kraamfeest te vermelden. Zo weten familie en vrienden ook gelijk wat de bedoeling is. Vaak vindt de kraamvisite het ook lastig om in te schatten wat er van hen verwacht wordt, dus het is fijn als jullie dat meteen zelf aangeven.

 • Kraamvisite apart laten komen
  Veel jonge ouders kiezen ervoor om hun familie, vrienden en andere kraamvisite apart te ontvangen. Natuurlijk wil de naaste familie de baby zo snel mogelijk zien, maar ook collega’s, buren en andere familie willen op een gegeven moment een kijkje komen nemen. Het voordeel van het apart ontvangen van de kraamvisite is dat je meer persoonlijke aandacht voor iedereen hebt. Een nadeel kan zijn dat je regelmatig kraamvisite over de vloer hebt en dit erg vermoeiend kan zijn. Natuurlijk is kraamvisite erg gezellig en leuk, maar door oververmoeidheid zijn veel jonge ouders op een gegeven moment niet meer in staat om er echt van te genieten. 

  Tips voor kraamvisite die apart komt
  Een belangrijke tip is om voldoende rust in te plannen als je kraamvisite apart laat komen. Op het geboortekaartje kan je eventueel aangeven dat mensen even moeten bellen voor ze op kraamvisite komen. Dat kan jullie helpen om alles beter te organiseren en ook regelmatig een ‘lege’ dag in te plannen. Ook de rustmomenten kan je op het geboortekaartje vermelden. Begin pas met het ontvangen van kraamvisite na een (kleine) week, zodat je even de tijd hebt om bij te komen van de bevalling en te wennen aan de nieuwe situatie. Wees ook niet bang om kraamvisite te vragen om een klein beetje te helpen, bijvoorbeeld door even een pot thee te zetten of wat boodschappen mee te nemen. Lang niet iedereen doet dit uit zichzelf, maar veel mensen doen het graag wanneer je het even vraagt.

 

 

Geschreven door

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin massa felis, sollicitudin a accumsan eget, malesuada quis sapien. Vivamus bibendum felis ut enim lacinia interdu. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus