De tandjes van je baby komen door

Je baby huilt en je probeert er alles aan te doen om hem/haar te troosten. Toch kun je maar niet achter de oorzaak van het huilen komen. Het zou wel eens kunnen dat je baby huilt omdat de tandjes doorkomen. Maar hoe weet je dat de tandjes doorkomen, en wat kun je hier het beste aan doen om te voorkomen dat je baby veel pijn heeft?

Het doorbreken van de tandjes bij een baby is erg pijnlijk, vandaar ook dat je baby huilt. Meestal begint het doorbreken van de tandjes als je baby 6 tot 23 maanden is. Meestal komen eerst de middelste twee ondertandjes te voorschijn. Daarna de bovenste twee middelste snijtanden. Daarna meestal de andere snijtanden, hoektanden gevolgd door de kiezen. Het kan zijn dat de melktandjes op een andere volgorde verschijnen, dit is niet erg.

Wel is het belangrijk dat je bijhoudt wanneer de eerste melktandjes doorbreken. Soms is het ook van belang voor een arts dat je bij houdt in welke volgorde ze doorbreken. Het is verstandig om een arts te verwittigen als de eerste tandjes erg lang op zich laten wachten en maar niet doorkomen.

Symptomen?
– Het doorbreken van de tandjes is pijnlijk en daarom huilt je baby vaak lang op zeurderige toon.
– Je baby probeert overal op te kauwen tegen de pijn en om te zorgen dat de tandjes sneller doorbreken.
– Wil geen vaste voeding omdat dit zeer doet, flesvoeding laat je baby wel toe
– Je baby kwijlt ineens veel.
– Het kan zijn dat je baby een lichte koorts krijgt.
– Bijkomende infecties naast het doorbreken van de tandjes als bijvoorbeeld oorontsteking.

Wat te doen?
- Koop een bijtring. Deze kunnen water bevatten en dan kun je ze koelen in de koelkast. De koude bijtring is een lekker gevoel op het pijnlijke tandvlees.
– Verdoof het tandvlees van je baby. Plaatselijke verdoving kan de pijn onmiddelijk doen afnemen en zal je baby gelijk een beter gevoel geven. Meestal kun je een gel of druppeltjes op het tandvlees van je baby smeren, het is slim om dit vlak voor het slapengaan of het eten te gebruiken.
– Let goed op extra infecties als bijvoorbeeld oorontsteking. Deze infectie komt vaak voor met het doorbreken van de melktandjes, en omdat de klachten grotendeels hetzelfde zijn kan het zijn dat je de oorontsteking over het hoofd ziet.

Wanneer een arts raadplegen?
- Als je baby blijft huilen ondanks de verdovende gel of druppeltjes.
– Bij een koorts meestal hoger dan 38.5°C.
– Bijkomende infecties als oorontsteking e.d.

 

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over De tandjes van je baby komen door en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als De tandjes van je baby komen door.