Je baby laten doorslapen?

Het is niks nieuws dat pasgeboren baby’s niet veel doorslapen ‘s nachts en hun trotse ouders vaak slapeloze nachten bezorgen. Een pasgeboren baby slaapt wel het grootste deel van de tijd, maar heeft natuurlijk nog geen flauw idee van dag en nacht. De hele dag en nacht wisselt je baby een paar uur slaap af met wakker zijn, dit omdat je baby nog geen slaapritme heeft. Het duurt even voordat je baby een slaapritme heeft opgebouwd en overdag meer wakker zal zijn en de nachten dieper zal slapen.

Herkenbaar voor de meeste ouders is dat baby’s vaak de eerste maanden ‘s nachts om de paar uur wakker worden omdat ze honger hebben. Meestal kunnen baby’s tussen week 9 en 13 wat langer zonder voeding en slapen ze wat langer door. Dit tot groot plezier van jou als ouder, want tegen die tijd wil je ook wel weer een nacht doorslapen.

Maar dit verschilt echter wel per baby, elke baby is verschillend en er bestaat geen vaste tijd waarop je baby ‘zou moeten doorslapen’. Soms bestaat het dat je baby pas gaat doorslapen als deze al 1 of 2 jaar oud is.

Hoe weet je dat je baby moe is en wil slapen?
Je baby maakt op allerlei verschillende manieren duidelijk dat hij slaap heeft. Elke baby zal op zijn eigen manier aangeven dat hij slaap heeft, en dit leer je als ouders op ten duur herkennen. Maar toch zijn er een aantal duidelijke tekens die aangeven dat je baby wil gaan slapen.
Dit zijn:
– Gapen
– Een druilerige huil
– Wrijven in de oogjes
– Vaak (om)vallen of zichzelf stoten
– Naar de oortjes grijpen

Tips om je baby in slaap te laten vallen
Als je baby toch vaak ‘s nachts wakker wordt wil je het liefste dat deze weer snel in slaap valt zodat je zelf ook weer kunt gaan slapen. Maar omdat je baby niet kan praten is het soms lastig om er achter te komen waarom deze huilt.
Hier vind je wat tips die je kunt gebruiken om je baby weer terug in slaap te laten vallen.
– Voor sommige baby’s is het fijn om een vertrouwd voorwerp in de buurt te hebben. Denk aan een kledingstuk waar de lucht van jou als ouder aan hangt, en leg dit in de buurt van je baby. Zorg er wel voor dat je baby zich niet kan verstikken in dit kledingstuk!
– Doe je baby ‘s avonds in bad in plaats van in de ochtend. Het warme water kan slaapverwekkend zijn, vooral als je na het badderen je baby met een lekkere babyolie insmeert.
– Als je baby wakker wordt in de nacht, troost deze dan door er naast te gaan zitten en zachtjes te praten of te zingen. Denk er wel aan dat je het troosten kort houdt en je baby niet altijd gelijk oppakt zodat hij stil wordt.
– Houd je baby niet te lang wakker, dan raakt deze oververmoeid en dit maakt het in slaap vallen alleen maar lastiger.
– Zorg dat je je baby altijd in zijn eigen bedje legt als deze gaat slapen. Hierdoor wordt zijn bedje een vertrouwde plek en dan slaapt je baby hier het rustigst.
– Pak je baby op en troost deze als hij huilt. Maak zachtjes wiegende bewegingen en sus je baby totdat deze weer wat rustiger is.
– Zorg ervoor dat als je baby gaat slapen dat hij niet in één klap alleen wordt gelaten. Laat een klein lichtje branden en zet de deur desnoods op een kiertje. Rommel of praat nog wat in de gang zodat je baby zich niet plots alleen voelt en rustig in slaap kan vallen.

Verder kan het zo zijn dat je baby erg moe is, en toch gaat huilen als je hem in zijn bedje legt. Dit huilen is dan meestal een jengelig en druilerig huiltje, verder is er niets anders aan de hand. Laat je baby dan even huilen, dan valt deze na een tijdje vanzelf in slaap.
Maar als je baby alleen maar harder gaat huilen zul je deze wel moeten gaan troosten. Als je baby overstuur raakt omdat er niemand komt is het alleen maar lastiger om weer in slaap te vallen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je baby huilt omdat deze een schone luier nodig heeft, honger heeft, zichzelf niet lekker voelt of misschien niet lekker ligt.

Geschreven door