Je hond kennis laten maken met je baby

Je bent onzettend blij met je zwangerschap, maar stiekem maakt iets je toch een beetje ongerust. Je hebt thuis een hond rondlopen, hoe zal deze op de baby gaan reageren? Nu is je hond in principe je kindje thuis en krijgt deze alle aandacht van jou en van bezoekers. Maar hoe gaat dat straks in de toekomst als je baby er is en je hond deze aandacht zal moeten gaan delen?

Het is goed om vooraf te bedenken hoe je de hond kennis gaat laten maken met je baby. Je goed voorbereiden op de nieuwe situatie thuis is belangrijk, houdt wel in je achterhoofd dat je baby hoger geplaatst moet zijn op sociaal gebied dan je hond. Je moet je hier dan ook naar gedragen, je hond moet weten dat hij na de baby komt.

Je hond voorbereiden op de nieuweling
Als aanstaande ouders is het goed om alvast te oefenen dat er soms geen tijd is voor je hond. Niet constant op hem reageren of hem aandacht geven, maar negeren op zijn tijd is goed om meee te beginnen. Zo raakt de hond al gewend aan dat er niet altijd aandacht voor hem is.

Ook is het slim om je hond te leren om niet op de (toekomstige) babykamer te komen. Misschien is het zelfs slim om je hond helemaal niet meer op de bovenverdieping toe te laten. Je kunt de bovenverdieping eventueel eenvoudig afsluiten met een traphekje, welke als je baby wat ouder is ook nog van pas kan komen. Neem deze maatregel voor de komst van de baby, dan zal de hond deze maatregel niet rechtstreeks met de baby associëren. Verder is het wel slim om je hond erbij te betrekken dat er iets gaat veranderen thuis. Doe dit door hem bijvoorbeeld te laten snuffelen aan nieuwe kleertjes en speeltjes voor de baby. Zo is niet alles in één klap nieuw voor je hond en zal deze sneller aan je baby gewend zijn.

Het kennismaken
En dan eindelijk na negen maanden is het zo ver, de baby is er! Laat de hond rustig snuffelen aan de voetjes en handjes van je baby om zo kennis te maken. Let wel op dat de baby hem niet grijpt, want ook je baby kan nieuwsgierig zijn.
Het is belangrijk dat als je baby er is je ook je hond aandacht blijft geven. Zo maak je de komst van je baby ook leuk voor je hond. Een klein voorbeeld is bijvoorbeeld dat je de hond een koekje geeft als je baby de fles krijgt. Betrek je hond verder bij de dagelijkse verzorging van je baby, speel bijvoorbeeld met de bal terwijl je de baby op schoot hebt.

Wat wel erg verwarrend kan zijn voor je hond is dat je baby geen pup is, en zich dus ook niet zo gedraagd. Een pup ligt op zijn rug als hij zich onderwerpt, maar houdt zich dan ook doodstil. Een baby ligt wel op zijn rug, maar maakt geluid en beweegt. Dit kan verwarrend zijn voor je hond, houdt hier dus wel rekening mee.
Verder is het erg belangrijk dat je zorgt dat je baby letterlijk altijd hoger ligt dan je hond. Ook is het slim dat als de deurbel of telefoon gaat je de baby in de box legt en in de buurt blijft. Laat je baby nooit alleen met je hond!

De kraamvisite
En dan komt er natuurlijk visite, want iedereen is natuurlijk ontzettend benieuwd naar je baby! Als dit bezoek komt, zorg dan dat zij je hond net zoveel aandacht geven als normaal. Echter moet dit niet geforceerd worden zodat je hond gaat denken dat hij belangrijker is dan je baby. Het slimste is om je bezoek eerst jou, dan je baby en dan pas je hond te laten begroeten, dat is namelijk de juiste volgorde.

Kortom
Het belangrijkste is dat je de hond nooit alleen moet laten met je baby, blijf constant alert! De ideale combinatie tussen je hond en je baby onstaat als je zorgt dat zij op de juiste manier met elkaar hebben kennisgemaakt. Dan zullen zij later samen opgroeien en de beste maatjes worden.

 

Geschreven door