Kersverse ouders drinken meer alcohol tegen stress

Uit onderzoek van een Britse organisatie blijkt dat steeds meer vaders en moeders naar de fles grijpen om zo de stress van het ouderschap te verminderen. Een enquête bij honderden kersverse ouders onthulde dat het alcoholgebruik bij één op de zes sterk is gestegen na de geboorte van hun eerste kind. Ditzelfde aantal beschouwt dit niet als probleem, zij vinden dat alcohol goed is voor hun familieleven.

De rondvraag toonde aan dat 575 mannen en vrouwen hun alcoholgebruik toch verminderden na de geboorte van hun eerste kindje, terwijl 23% evenveel bleef drinken.

De consumptie van alcohol ging bij 17% omhoog, het verontrustende was dat 19% van de ondervraagde ouders vonden dat hun verhoogde alcoholgebruik een positieve impact heeft op hun kinderen.

Nog schokkender is dat sommige niet eens wachtten tot de baby geboren was met het nuttigen van alcohol. Vijf procent van de moeders heeft bekend dat ze tijdens de zwangerschap meer dronken dan voor de zwangerschap.

In opdracht van de Britse liefdadigheidsorganisatie 4Children werd deze enquête uitgevoerd. Volgens deze organisatie grijpen ouders vooral naar de fles om de stress tegen te gaan van het ouderschap en rust te vinden door de veranderingen in hun levensstijl en slaapgebrek. Echter zijn deze ouders blind voor de schade die alcohol aan kan richten.

Ouders zouden beter advies moeten krijgen over alcohol en de gevaren ervan. ‘Verslavingen en de daaropvolgende uiteenvallen van het gezin is het einde van een verhaal dat vaak begint met een zogenoemd ‘normaal gebruik’, waarschuwt Anne Longfield.

Geschreven door