Luieruitslag bij je baby. Rode billen bij je baby.

Luieruitslag bij baby’s is een veelvoorkomende aandoening. Deze luieruitslag kan geen kwaad, maar is voor je baby niet zo prettig. Gelukkig is luieruitslag goed te behandelen.

Wat is luieruitslag?

Een andere naam voor luieruitslag is ook wel luierdermatitis. Er zijn verschillende signalen die erop duiden dat je baby luieruitslag heeft. Rode billen bij je baby is een veel voorkomend symptoom. De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes zijn bij luieruitslag rood, schraal en vlekkerig. Het is ook mogelijk dat de huid is bedenkt met plekjes die lijken op schaafwondjes, open en vochtige plekken. Bij luieruitslag is het ook mogelijk dat er kleine blaasjes te zien zijn op de billetjes en in de liezen van je baby.

Luieruitslag baby, waar komt het vandaan?

Gelukkig zijn er tegenwoordig sterk verbeterde pampers op de markt, maar toch komt luieruitslag nog voor. In de meeste gevallen ontstaat deze uitslag doordat vocht de huid onder de luier irriteert. We lichten een aantal oorzaken van luieruitslag uit:

 • Niet goed schoonmaken van de billetjes.
  Luieruitslag wordt veroorzaakt door veranderingen in de zuurgraad als ontlasting en urine bij elkaar komen. Het is dus van groot belang om de billetjes van je baby goed schoon te houden. Op deze manier kunnen de rode billen van je baby voorkomen worden.
 • Luiers niet vaak genoeg verschonen.
  Uit onderzoek is gebleken dat minstens acht keer per dag de luier van je baby verschonen de kans op luieruitslag flink verminderd. Het verschonen van de luiers is belangrijk om twee redenen: 1). Natte billetjes maakt de huid kwetsbaar waardoor ze gevoelig zijn voor luieruitslag; en 2). Hoe langer urine en ontlasting bij elkaar zitten, hoe langer de enzymen in de ontlasting de huid van je baby kunnen beschadigen. Verschoon je baby dus vaak!
 • Schimmelinfecties
  Wanneer een babyhuid te lang nat is, wordt deze gevoelig voor schimmelinfecties. Deze schimmelinfecties kunnen weer leiden naar luieruitslag. Het is mogelijk dat een schimmelinfectie ontstaat door een antibioticakuur. Deze kuur veroorzaakt diarree waardoor een schimmelinfectie snel kan optreden. Je kunt de uitslag herkennen aan rozerode bultjes met witte pus erin die rond een rode vlek op de billetjes zitten. Het is mogelijk dat je baby ook witte plekken in de mond hebben, ook wel spruw genoemd.
  Zorg er dus voor dat je je baby goed en op tijd verschoont!

Luieruitslag voorkomen

Het is natuurlijk fijn als je luieruitslag kunt voorkomen. Door volgende punten toe te passen is luieruitslag bij je baby verleden tijd!

 • Verschoon een natte of vieze luier zo snel mogelijk!
 • Verschoon elke keer na de ontlasting het gebied rond de geslachtsdelen heel goed. Wrijf niet te hard en te veel, dit kan ook weer voor irritatie zorgen.
 • Vaseline of zinkzalf kunnen de baby billetjes zacht houden en voorkomt irritaties. Je kunt de billen dus met een dun laagje insmeren.
 • Zorg ervoor dat een nieuwe luier niet te strak zit, er moet lucht bij kunnen.
 • Probeer extra absorberende luiers of luiers met vaseline in het laagje dat tegen de babyhuid aankomt.
 • Krijgt je kind antibiotica? Let dan extra goed op en verschoon de luiers minstens acht keer per dag!

Luieruitslag behandelen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk wanneer je baby luieruitslag heeft. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

 • Zorg ervoor dat de huid droog blijft, dus vaak de luiers verschonen.
 • Stel de huid bloot aan lucht. Even geen luier kan dus een oplossing zijn.
 • Na het poepen, moet je zorgen dat je billen van je baby goed schoonmaakt en daarna nog even voorzichtig droog dept voordat je een nieuwe luier omdoet.
 • Smeer de huid in met vaseline of zinkzalf.
 • en ander merk luier of ander merk wasmiddel kan wellicht ook helpen bij de behandeling van luieruitslag.
 • Raadpleeg een arts als de luieruitslag na een paar dagen nog niet verdwenen is of als er blaasjes met pus gevulde bultjes verschijnen.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Luieruitslag bij je baby. Rode billen bij je baby. en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Luieruitslag bij je baby. Rode billen bij je baby. .