Moeders krijgen vaak te weinig slaap

Veel vrouwen die net moeder geworden zijn, vinden dat ze te weinig slaap krijgen. Veel kersverse moeders zouden dolgraag een keer willen uitslapen.

Uit een onderzoek onder 1.213 moeders blijkt dat slechts 13 procent van de kersverse moeders vindt dat ze genoeg slapen ‘s nachts. Voor de geboorte van de baby sliep 83 procent van de moeders nog minstens 7 uur per nacht. Maar sinds de baby ter wereld is gebracht, slaapt slechts 3 procent van de moeders meer dan 8 uur. De helft slaapt 6 uur of meer, een kwart tussen de 5 en 6 uur en 11 procent van de moeders moet het doen met slechts 4 of 5 uur slaap per nacht.

Van deze moeders gaat ruim 33 procent in het holst van de nacht het bed uit om voor de baby te zorgen. Een kwart van de vrouwen heeft de nachtdienst eerlijk met de partner verdeeld, en zij gaan er om en om uit. Bijna 10 procent verdeelt het op basis van degene die ‘s morgens langer in bed kan blijven. Bij 2 procent van de gevallen is het de partner die elke nacht uit bed gaat.

Toch heeft dit slaapgebrek bij moeders zo zijn consequenties. Een kwart van de vrouwen kan zich op het werk namelijk minder goed concenteren hierdoor. Maar ook in het privéleven hebben moeders er last van. Minder energie, humeuriger en een kort lontje zijn een aantal dingen die door het slaapgebrek naar boven komen.
Hoe hebben jullie als kersverse ouders dit ervaren? Was jij als moeder zijnde altijd degene die ‘s nachts het bed verliet, of was dit goed verdeeld met de partner?

Geschreven door