‘Onpersoonlijke’ geboorte keizersnede gaat veranderen

Een keizersnede wordt vaak als een onpersoonlijke en koele manier gezien om je kindje het eerste daglicht te laten zien. Echter zal hier spoedig verandering in komen. De toekomstige ouders zullen straks mogen toekijken hoe hun wondertje ter wereld zal komen.

De keizersnede gaat volgend jaar echter op de schop. Een nieuwe ontwikkeling zal de keizersnede een stuk persoonlijker moeten gaan maken. De ingreep is namelijk vaak alles behalve warm en persoonlijk en kan voor sommige moeders zelfs als traumatisch worden ervaren.

Vanaf 2013 kunnen ouders in het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven gaan meekijken tijdens de keizersnede. Vlak voor de geboorte zal de chirurg het doek laten zakken en het gezicht van de baby naar de ouders toedraaien. Hierdoor zien de ouders het moment dat de baby uit de buik van de moeder gehaald wordt. De pasgeboren baby zal dan, net als bij een ‘normale’ bevalling, op de borst van de moeder gelegd worden.

In een ziekenhuis in Berlijn wordt deze methode al gebruikt. De bedenker ervan, Wolfgang Henrich, zegt dat de ervaringen erg positief zijn. De methode wordt de ‘keizergeboorte’ genoemd.

Ziekenhuizen zouden de ontwikkeling wat betreft deze methode op de voet volgen. De eerste momenten tussen de baby en moedr zijn erg belangrijk voor de binding van de twee. ┬áIn 2013 zal het Maxima Medisch Centrum starten met de ‘keizergeboorte’. Echter brengt de methode ook wat risico met zich mee. Als het operatiedoek naar beneden gehaald wordt, moet de omgeving namelijk wel steriel blijven.

Geschreven door