Help, mijn baby heeft reflux!

Reflux is een veelvoorkomend probleem bij baby’s. Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Het probleem komt in meer of mindere mate voor bij zo’n 90 procent van de baby’s. Maar wat is reflux nou eigenlijk precies en wat kan je er tegen doen? In dit artikel vertellen we meer over reflux en geven we tips over hoe om te gaan met reflux.

Soorten reflux

Reflux komt dus bij zo’n 90 procent van de baby’s voor. Een deel van de baby’s spuugt tijdens het voeden, vlak na het voeden of gewoon verspreid over de hele dag.

Maar er zijn ook baby’s waarbij de voeding weer omhoog komt, maar die het weer inslikken. Dit wordt ook wel verborgen reflux genoemd.

Ongecompliceerde reflux

Bij ongecompliceerde reflux merk je de symptomen van reflux, maar zijn er verder geen gezondheidsklachten.

Gecompliceerde reflux

Bij een gecompliceerde reflux is het echter zo dat er naast het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm er ook nog andere problemen zijn, zoals problemen met slapen, drinken en eten. Dit kan leiden tot een geïrriteerde en op den duur ontstoken slokdarm met als gevolg het spugen van bloed, een groeiachterstand of gewichtsverlies.

Atypische reflux

Tot slot is er ook nog een atypische reflux die zorgt voor problemen met de ademhaling, bronchitis, astma, keelontsteking en apneu kan leiden. Dit komt doordat de maaginhoud in de luchtwegen terecht kan komen.

Mijn baby heeft reflux, wat nu?

Het is dus van belang dat je de symptomen van een gecompliceerde reflux kent en je baby goed in de gaten houdt. Symptomen van een gecompliceerde reflux zijn:

  • Baby spuugt of slikt veel, ruikt zurig en heeft vaak de hik
  • Baby weigert te drinken, drinkt weinig of juist heel veel
  • Baby drinkt onrustig
  • Baby hoest, rochelt, kwijlt en klinkt hees

Echter kunnen deze symptomen uit duiden op andere problemen. Het is dan ook van belang om goed op de hoogte te zijn en jezelf goed te laten informeren en je baby vooral observeren. Hierdoor kun je de klachten in kaart brengen en overleggen met een professional. Samen met de professional kun je dan voor een eventuele behandeling kiezen.

Geschreven door