Het ideale slaapritme van een baby van 4 maanden

Slapen is heerlijk. Dat merk je vooral wanneer slaap je weggenomen wordt. Mama en papa worden is het beste dat jullie is overkomen. Vooral op de momenten dat jullie baby uitrust. Slaap is niet alleen belangrijk voor de rust van je boef, maar ook voor de ontwikkeling en groei is het doorslapen van je baby noodzakelijk. Zorg daarom voor een goed slaapritme van je baby van 4 maanden.

Wanneer gaat een baby doorslapen?

De groeihormonen worden tijdens de slaap afgescheiden. Daarom is goed slapen van belang bij een baby. In de eerste vijf maanden ontwikkelt een baby zijn slaapritme. De kleine mensen hebben een slaapcyclus van ongeveer vijf uur, waarin ze eerst onrustig zijn en daarna ontspannen ze zich. Baby’s maken nog geen verschil tussen dag en nacht, maar probeer dit je kind zo snel mogelijk aan te leren. Dit zorgt ervoor dat je baby sneller de nachten doorslaapt.

Doorslapen: baby slaapt vijf uur onafgebroken

Hoeveel slaapt een baby? In officiële babytaal voor ouders betekent doorslapen dat je kind vijf uur onafgebroken slaapt. Met vier maanden maakt je baby langere nachten en doet hij een paar dutjes overdag. Een slaapritueel zorgt voor duidelijkheid: het is tijd om de oogjes te sluiten en naar dromenland te vertrekken. Zorg ervoor dat je dit iedere avond op een vast tijdstip doet. Begin het ritueel met de pyjama aantrekken, voeden, tandenpoetsen (als je baby al tandjes heeft), kusjes geven en welterusten zeggen.

Huilen is niet altijd honger

Je baby wordt midden in de nacht wakker. Dit hoeft niet te betekenen dat hij/zij honger heeft. Wacht een kwartiertje voor je begint met het flesje; het kan namelijk zo zijn dat de kleine zo weer in slaap doezelt. Maakt je baby geluidjes voor het in slaap vallen of blèrt hij/zij de longen uit het lijf, haal hem/haar dan niet uit bed. Een baby moet leren dat het fijn is in bed. Dit zorgt er ook voor dat de slaaptijd langer wordt. Let wel: heb je het vermoeden dat je kindje krijst om een andere reden dan het niet willen slapen, dan is het verstandig om de oorzaak te achterhalen. Misschien komen de tandjes door of heeft de baby last van krampen.

Geschreven door