Tanden poetsen met de eerste tandjes. Tips en trucs.

Tanden poetsen is zowel voor jou als voor je kind een belangrijke bezigheid. Het houd je gebit schoon en de kans op gaatjes worden kleiner. Ook kinderen dienen hun tanden te poetsen. Toch blijven er wat vragen over tanden poetsen: moet je al bij de eerste tandjes gaan poetsen en met welke tandpasta of tandenborstel kun je het beste tanden poetsen?

Eerste tandjes

De eerste tandjes van je baby komen meestal rond de vijf á zes maanden door. Het is van belang dat je bij de eerste tandjes al begint met tanden poetsen. Op deze manier start je kind met een schoon gebit en gaat het zelf ook het belang van het tanden poetsen inzien.

Hoe vaak moet je tanden poetsen?

Als de eerste tandjes doorkomen is het over het algemeen genoeg om één keer per dag de tanden te poetsen. Poets het liefste in de avond, na het avond eten. Het is belangrijk om de tanden niet meteen na de maaltijd te poetsen. Als je meteen na de maaltijd poetst kun je namelijk het tandglazuur wegpoetsen wat resulteert in sneller gaatjes. Waarom is het nou het beste om in de avond de tanden te poetsen? Als je voor het slapen de tanden poetst geef je de bacteriën in de mond de minste kans om zich te verspreiden.
Als je kind ongeveer twee jaar is, ga je twee keer per dag de tanden poetsen. Poets dan twee minuten de tandjes.

Tandpasta

Welke tandpasta moet je gebruiken als je de eerste tandjes van je baby gaat poetsen? Er zijn in de supermarkt verschillende tandpasta’s te koop. Koop de tandpasta speciaal voor baby’s of peuters. Deze tandpasta bevat fluoride. Fluoride zorgt ervoor dat de tanden sterker en harder worden. Na het tanden poetsen hoeft je kind niet te spoelen. Als je kind niet spoelt blijft de fluoride beter op de tanden zitten en werkt het dus effectiever. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassen is niet spoelen na het tanden poetsen beter. Het is niet erg als je kind wat tandpasta door slikt. De tandpasta is namelijk speciaal gemaakt voor kinderen en heeft van nature een zachte smaak.

Tandenborstel

Voor het poetsen van de eerste tandjes is het van belang dat je geen harde tandenborstel koopt. Er zijn veel tandenborstels speciaal gemaakt voor kinderen. Deze tandenborstels zijn zachter waardoor het tanden poetsen geen zeer zal doen. Met deze tandenborstels is het zelfs mogelijk om zachtjes het tandvlees te masseren. Dit is prettig als er eventueel tandjes door komen.

Het poetsen:

Meestal opent je kind zelf zijn mondje voor het tanden poetsen. Op een jonge leeftijd zijn ze namelijk nogal speels en willen ze het liefst van alles in hun mond stoppen. Mocht het toch niet lukken hebben we hier wat tips op een rijtje gezet:

  • Geef je kind een tandenborstel in de hand waarmee hij bijvoorbeeld de tanden van zijn knuffels kan poetsen.
  • Poets altijd voorzichtig zodat je baby of peuter geen nare ervaringen krijgt met tanden poetsen.
  • Maak een spelletje van. Wie kan zijn mond het verste open doen?
  • Laat je kind meekijken, door bijvoorbeeld voor de spiegel te gaan staan. Laat je kind zien hoe jij je tanden poetst. Sommige kinderen vinden het leuk om jouw tanden te poetsen. Zeg dus, jij poetst die van mij en ik die van jou.
  • Vertel wat je weg gaat poetsen, bijvoorbeeld de spinazie van vanavond. Dan zullen de kinderen het vast niet erg meer vinden.

Tanden poetsen is dus een belangrijk onderdeel van de dag. Ook de eerste tandjes dienen gepoetst te worden. Ben zuinig op je eigen tanden en die van je kinderen!

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Tanden poetsen met de eerste tandjes. Tips en trucs. en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Tanden poetsen met de eerste tandjes. Tips en trucs. .