Te vroeg geboren baby’s overleven steeds vaker

Goed nieuws! De overlevingskans wat veel te vroeg geboren baby’s betreft, is flink gestegen. In 1995 bleef slechts 40% van de premature baby’s in leven, maar in 2006 was dit al 53%.

Deze resultaten komen uit een Brits onderzoek. Britse wetenschapper Kate Costeloe heeft onlangs twee studies naar te vroeg geboren baby’s geanalyseerd. Één van deze studies was uit 1995, en de andere uit 2006. In die periode deden vooral baby’s het goed die geboren werden na een zwangerschap van 22 tot 25 weken. De overlevingskans bij deze baby’s steeg met maarliefst 44%. Dit komt volgens de onderzoekers door het feit dat de zorg in de eerste 24 uur na de bevalling behoorlijke vooruitgang heeft geboekt.

Steeds meer baby’s overleven het als ze vroeger geboren worden. Echter zijn ze nog steeds kwetsbaar, en de kans op ernstige complicaties in de periode erna neemt wel toe. In de toekomst zullen er waarschijnlijk meer gezondheidsproblemen bij kinderen voorkomen die te vroeg geboren zijn.

In 2006 werd op de Engelse NICU’s, intensivecareafdelingen voor te vroeg geboren baby’s, ongeveer 40% meer kinderen opgenomen dan 11 jaar eerder. In 2006 werd 16% van de baby’s behandeld aan een onvolgroeid netvlies. Ook bleek 13% een afwijking te hebben aan de hersenen en maarliefst 68% had na ontslag uit het ziekenhuis chronische longproblemen.

Geschreven door