Tips voor kersverse moeders

Je bent pasgeleden trotse moeder geworden. Je hele leven staat in één klap op zijn kop. Terwijl je lichaam en je gedachten nog bezig zijn om het ‘zwanger zijn’ te verwerken naar ‘moeder zijn’, vraagt je baby al continu om de aandacht. Dit leidt bij veel (jonge) moeders tot grote paniek, maar als je hier goed op voorbereid bent kom je al een heel eind.

Als je net moeder geworden bent moet je ineens veel dingen tegelijk gaan doen. Er komt van alles op je af. Het is belangrijk dat je alles even rustig over je heen laat komen voordat je hier op reageert. Zorg ervoor dat je de touwtjes in handen hebt, en houdt!

Als kersverse moeder komen er ineens veel taken bij die moeten gebeuren. Echter heb je nog steeds maar beperkte tijd en energie, en jezelf in tweeën splitsen is geen optie. Zorg er dus voor dat je de tijd en energie die je hebt goed besteed. Voor sommige moeders is het gemakkelijk om een lijstje te maken met de hoofdzaken. Denk hierbij aan: Je baby, je partner, je werk, je familie en vrienden, maar ook zeker aan jezelf!

Als moeder zul je er achter komen dat je wat dingen moet opofferen. Zo zal het je niet lukken om het huishouden bij te houden zoals je eerst deed, of twee keer per week sporten en afspreken met je vrienden. Maar je doet dit allemaal natuurlijk voor je kindje en je partner. Zorg er wel voor dat je nog wel tijd hebt en houdt voor jezelf, anders ga je hier vroeg of laat aan onderdoor. Laat je partner ook weten dat je tijd voor jezelf nodig hebt, al is het maar een klein halfuurtje per dag.

Waar ook veel moeders aan moeten wennen is het vertrouwde leefritme laten vallen. Het is belangrijk dat je als moeder flexibel bent, en niet alles meer gaat zoals jij gepland hebt. Vrouwen staan vaak bekend als perfectionisten, en dat maakt het alleen maar lastiger. Wordt dus niet boos of gefrustreerd als iets even niet gaat zoals jij gepland hebt. Je familie en vrienden begrijpen het heus wel als jij wat later op een feestje aankomt omdat je baby niet in slaap kon komen. En je partner vindt het vast geen probleem om een keertje pizza te eten als hij thuiskomt van het werk omdat jij de tijd vergeten was en dus niets hebt gekookt.

De belangrijkste regel die je als moeder moet leren is dat je de verleiding om alles zelf te doen moet laten gaan. Veel vrouwen willen alles zelf in de hand hebben (perfectionisten) en vinden het moeilijk om een ander om hulp te vragen. Het zal misschien moeilijk voor je zijn, maar betrek anderen bij het opvoeden en verzorgen van je pasgeboren baby. Je kunt het nu eenmaal niet allemaal zelf! Hulp is kostbaar tegenwoordig, dus laat mensen jou gerust eens te hulp schieten en blijf zelf een keertje lekker op de bank zitten!

 

Geschreven door