Extra vitamines voor je baby

De eerste paar maanden krijgt je baby alleen maar borst- of flesvoeding. Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen. In borstvoeding zitten bijna alle voedingstoffen die een baby nodig heeft om goed te kunnen groeien.
De enige vitamine die niet veel aanwezig zijn in moedermelk zijn vitamine K en D.

Vitamine K is noodzakelijk voor een goede bloedstolling. Als er een gebrek aan vitamine K is kan dit leiden tot een sponte (hersen-)bloeding.
Vitamine K is erg goed voor de botontwikkeling van je baby.

Direct na de geboorte van je baby krijgt deze al vitamine K toegediend. Het is een aanrader om je baby vitamine K en D te geven als toevoeging op de borstvoeding. Als je flesvoeding geeft aan je baby zijn deze extra toevoegingen van vitamine K en D niet nodig. In flesvoeding zijn deze vitamines al toegevoegd.

Het is verstandig om, tot dat je baby drie maanden oud is, elke dag vitamine K te geven aan je baby. Na drie maanden kun je hiermee stoppen. Vitamine D kun je langer mee doorgaan, tot hun vierde levensjaar zijn kinderen namelijk nog niet in staat om voldoende vitamine D uit voeding te halen.

Als je baby ongeveer zes maanden oud is kun je gaan beginnen met de bijvoeding. Vanaf zes maanden kun je je baby kleine beetjes groente en fruit gaan geven. De bijvoeding is meestal een kleine warme (zoutloze) maaltijd rond de 200 gram. Deze maaltijd is meestal de vervanger van melkvoeding.
Pap kan ook ter vervanging van melkvoeding gegeven worden.

Vanaf zes maanden zijn de darmen van je baby beter ontwikkeld waardoor deze beter voedsel kan verwerken. Meestal wordt het eten nog wel fijn gemixt met een staafmixer waardoor het makkelijker eten is voor je kleine.

Geschreven door