Waarom je baby op zijn buikje moet liggen

Het is belangrijk dat je baby niet altijd op zijn rugje ligt, maar ook regelmatig op zijn buikje. Niet elk kindje vindt het leuk om op zijn buik te liggen, dus hoe maak je dit voor je baby ook leuk?

Als je baby veel op zijn buik ligt, leert deze om zichzelf op te drukken, om te rollen, en zo sneller te kruipen. Niet alle baby’s vinden het echter leuk om op hun buik te liggen, en sommige baby’s laten dit dan ook heel duidelijk merken. Het is niet heel gek, want liggen op de buik is veel vermoeiender voor je kindje, hij moet dan zelf zijn hoofdje omhoog houden.

De meeste baby’s sliepen vroeger op hun buik en waren daardoor gewend aan deze houding. Echter is het advies nu om je baby op zijn rug te laten slapen, om zo ook het risico op wiegendood te voorkomen.
Dit is echter niet het enige risico, ook een plat achterhoofdje wordt hiermee vermeden. Je baby traint ook zijn nekspieren als deze op zijn buik ligt, dus laat je baby minimaal een half uurtje per dag zo liggen. Dit hoeft niet aan één stuk door te zijn.

Het is alleen wel verstandig om je baby niet op zijn buikje te leggen als deze moe of hongerig is. Doe het ook niet als je baby net heeft gegeten, want dan kun je waarschijnlijk spuug gaan opruimen!

Als je je kindje op zijn buikje legt, heeft deze uitzicht naar de grond en dat is natuurlijk erg saai. Houd je baby daarom bezig en trek bijvoorbeeld gekke gezichtjes of speel kiekeboe. Je kan ook gezellig naast je baby op de grond gaan liggen en hem afleiden met een speeltje.

 

Geschreven door