Zwemmen met je baby

Een baby kan zich vrij in het water bewegen, nog voordat hij of zij kan lopen. Omdat baby’s van nature niet bang zijn in het water, kun je op deze manier voorkomen dat ze op latere leeftijd angst voor water creëeren. Ook is het zo dat het warme zwembadwater je baby doet denken aan de temperatuur in de baarmoeder, dus je baby zal zich snel op zijn gemak voelen tijdens het zwemmen. Baby’s hebben natuurlijk niet voldoende coördinatie om zelfstandig te leren zwemmen, maar babyzwemmen is een ontzettend leuke manier om de band tussen ouder(s) en baby te versterken.

Vanaf twaalf weken kun je met je baby het water in gaan, het kan eerder maar dan moet de watertemperatuur 37 graden zijn. Bij de meeste zwembaden is het water ongeveer 30 á 31 graden, en daarvoor moet je kindje minstens drie maanden oud zijn.
Let er wel goed op dat als je met je baby in het zwembad bent je niet te lang in het water blijft. Meestal is een halfuurtje in het zwembad maximaal. Dit omdat zwembadwater kouder is dan lichaamstemperatuur en hierdoor kan je baby sterk afkoelen. Let dus goed op eventuele rillingen of blauwe lippen bij je baby tijdens het zwemmen.
Wikkel je baby na het zwemmen in een droge handdoek.

Ga niet zwemmen met je baby als deze verkouden is, koorts, diarree of een ontsteking heeft. Ook is het sterk af te raden om je baby eten te geven voordat je gaat zwemmen. Zorg dat er ruim een uur tussen eten en zwemmen zit.

Zorg ervoor dat je baby geen luier draagt in het zwembad. Een luier vult zich direct met water en dit is niet prettig voor je baby. Het slimste is een broekje met een elastiek rond de middel en billetjes. Plassen houd je toch niet tegen, maar ontlasting is wel zo fijn voor de mensen om je heen.

Als je het zwembad verlaat is het verstandig om je baby niet onder de douche mee te nemen. De waterstralen van een douche zijn te hard voor een baby. Zorg er dus voor dat je je baby goed afgedroogd hebt na het zwemmen en smeer hem daarna in met olie. Dit voorkomt het uitdrogen van het huidje van je baby. Thuis kun je je baby in een lekker warm badje doen om het zwembadwater af te spoelen.

Geschreven door