Al 52 kinderdagverblijven failliet gegaan dit jaar

Dit jaar zijn er in totaal al 52 kinderdagverblijven failliet gegaan. Vorig jaar waren dit in dezelfde periode slechts 7 kinderdagverblijven. De crèches worden noodgedwongen gesloten vanwege bezuinigingen op de kinderopvang waardoor veel ouders het niet meer kunnen betalen.

Het AD schrijft dit vandaag op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. Gjalt Jellesma van belangenclub Boink voor ouders in de kinderopvang vreest zelfs dat de bodem van de put nog niet in zicht is.

‘De komende tijd gaan ouders anticiperen op de bezuinigingsronde van volgend jaar, die vooral de hogere inkomens treft. De kans bestaat dat zij de opvang helemaal uit eigen zak moeten betalen. Dan is het logisch dat ze op zoek gaan naar alternatieven.

‘In Nederland zijn er ongeveer 12.000 locaties waar kinderopvang wordt aangeboden. ‘Die zijn verdeeld onder gastouderopvang, zo’n 600, en 2000 aanbieders van buitenschoolse opvang en crèches. Dat aantal van 52 is buitengewoon bedriegelijk, omdat veel andere met stille trom zijn gesloten of zich lieten overnemen. Nog steeds wordt er ongelooflijk veel gefuseerd, waarbij uit strategisch oogpunt locaties worden gesloten.

‘Het schijnt dat in de afgelopen drie maanden vooral veel kinderdagverblijven failliet zijn gegaan. Vanaf het begin juli moesten 21 grote en kleine organisaties de deuren voorgoed sluiten. Jellesma verwacht dat deze daling nog door zal gaan zetten, omdat veel ouders na de zomervakantie opnieuw bekijken waar ze hun kind onderbrengen.

Geschreven door