Alles over zonnebrand bij kinderen

Zonnebrand is bij baby’s en peuters niet zonder risico’s. het is slecht voor hun huid, maar ook is er een kans op oververhitting of uitdroging. Neem daarom de juiste voorzorgsmaatregelen.

Je hebt bij warm weer als ouder misschien de neiging om je kind gewoon lekker in de zon te laten spelen. Een zonnetje op het gezicht is heel gezon, maar er zijn wel risico’s aan verbonden, vooral bij jonge kinderen.

Je baby moet je altijd lekker in de schaduw laten slapen of spelen. Tot zes maanden is UV-straling voor baby’s erg ongezond. Baby’s hebben een dun huidje en geen pigment, daarom zijn ze erg overgevoelig voor zon en zullen ze gelijk verbranden. Wat je als ouder moet onthouden is dat je kindje ook in de schaduw kan verbranden. Smeer je kind dus ook in als deze de hele dag in de schaduw speelt en zet deze een hoedje of petje op, dat geeft al veel bescherming voor het hoofdje.

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

Als je baby in een kinderwagen of wandelwagen slaapt, is er een kans dat je kindje oververhit raakt of uitgedroogd. Let er dus altijd op dat de kinderwagen uit de zon staat en de klep naar beneden is. Je kunt oververhitting of uitdroging herkennen aan:

  • Huilen
  • Niet lekker voelen
  • Spugen
  • Sufheid

Als je vermoed dat uitdroging of verhitting het geval is, raadpleeg dan altijd een dokter.

Vier weetjes over zonnebrand

  • Zonnebrand biedt geen ultieme bescherming. Hoe hoog de factor ook is, de zonnebrand biedt geen volledige bescherming tegen de UV-straling.
  • Helemaal waterproof is zonnebrand nooit. Zorg ervoor dat je kindje altijd een halfuur vóór het zwemmen is ingesmeerd, dan is de zonnebrand goed ingetrokken. Als je kind het water uit komt, is het verstandig om deze na het opdrogen opnieuw in te smeren.
  • Je hebt UV-B en UV-A -straling. Tegenwoordig bestaat er ook zonnebrand welke UV-A-straling gedeeltelijk tegenhoudt. Er staat dat een speciaal logo op het etiket, een rondje met daarin de letters UVA.
  • Zonnebrand is maar beperkt houdbaar. Als je dus zonnebrand van het afgelopen jaar over hebt, is het verstandig (als deze open is geweest) om deze te vervangen. De beschermingsfactor kan dan teruggelopen zijn naar een lagere factor.

Geschreven door