De grens tussen het verwennen en verpesten van je kind

Peuters zijn slim, al heel snel hebben ze door hoe ze jou als ouder kunnen manipuleren. Lief lachen, jou met puppy-ogen aankijken. Voor je het weet zeg je ja, of je stemt toe om van het gezeur af te zijn. Langzaam maar zeker sluipt het verwennen van je peuter in je. Dit terwijl het juist erg belangrijk is dat je kind leert dat hij niet altijd krijgt wat hij wil en ook de minder leuke dingen gedaan moeten worden.

Laat je dus niet altijd verleiden door een lieve lach of blik, dat kan de toekomst voor je peuter (en jou!) bevorderen. In een wereld zonder regels ontbreken namelijk de grenzen, dit kan voor een onveilig gevoel zorgen bij je kind.

Natuurlijk is het helemaal niet slecht om je kind af en toe te trakteren op iets lekkers of samen iets leuks te doen. Je bent zorgzaam en het resultaat is een leuk, vrolijk en tevreden kind.

Het gaat om het ‘verkeerd’ verwennen, dit gebeurt bij een gebrek aan regels en afspraken. Als je alsmaar je kind liefde e.d. geeft, ongeacht zijn gedrag, gaat het mis. De grens tussen verwennen en ‘verpestend’ verwennen is erg subtiel en makkelijk te overschrijven. Het gaat er dan niet om hoeveel je kind krijgt, belangrijker is de manier waarop.

Zorg er dus voor dat je je kind niet altijd direct geeft waar hij om vraagt, en al helemaal niet als hij er nog om blijft zeuren. Als je je kind beloond met iets leuks, doe dat dan omdat hij iets goeds heeft gedaan. Dit kan zijn omdat hij geen gaatjes had bij de tandarts, of een prikje heeft ondergaan bij de dokter etc. Dit geeft je kind een gevoel van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, positief gedrag wordt beloond!

Als je er voor zorgt dat je kind het niet vanzelfsprekend gaat vinden dat hij ‘zomaar’ iets krijgt en niet teleurgesteld wordt als het een keer een klein cadeautje is, weet je dat je goed bezig bent. Je kind moet ook leren om ‘nee’ te accepteren, als hij daar moeite mee heeft en kwaad wordt, weet je dat je actie moet ondernemen.

Geschreven door