Een broertje of zusje op komst!

Je bent helemaal gelukkig, je bent weer zwanger! Omdat dit niet je eerste kindje is, komen er waarschijnlijk minder vragen naar boven. Toch is er iets anders dan bij je eerste zwangerschap. Hoe en wanneer vertel je je oudste kindje dat hij/zij een broertje of zusje krijgt?

Een baby neemt, zoals je weet, veel tijd in beslag. Iedereen in het gezin zal moeten gaan wennen dat mama de aandacht gaat verdelen, want straks heb je niet één, maar twee of meer kinderen!

Maar wanneer ga je het vertellen? Waar je rekening mee moet houden is dat negen maanden voor jou al lang kunnen duren, maar voor een kind duurt dit helemaal een eeuwigheid. Daarom is het misschien niet slim om je kind al vanaf het begin te vertellen dat deze een broertje of zusje krijgt. Nog een reden om even te wachten is dat kinderen niet zo goed zijn in het bewaren van geheimpjes. Voor je het weet, weet iedereen van het grote nieuws af.

Zoals je weet zul je in het begin van de zwangerschap vaak wat sneller moe zijn. Je kunt niet altijd nog intensief spelen met je oudste kind. Vertel je kind gewoon dat je moe bent en doe rustig een spelletje of lees een boek. Je kind begrijpt dit misschien wel beter dan je denkt!

Als je buik op een gegeven moment gaat groeien, kan je kind niet meer bij je op schoot klimmen en mag je deze ook niet meer optillen. Maak dan op de bank een lekker knuffelhoekje waar je kind naast je kan zitten en toch tegen je aan kan kruipen. Dit geeft hetzelfde effect.

En dan is de kleine er! Jij bent opnieuw de trotste moeder ter wereld en je oudere kind is de meest trotse broer of zus die er bestaat. Vanaf nu is de oudste de ‘grote’ en de baby de ‘kleine’. Geef je oudste kind als traktatie beschuit met muisjes mee naar de peuterspeelzaal of school, om het grote nieuws te vieren. Vol trots zal deze dan vertellen over het kleine broertje of zusje die in het gezin erbij is gekomen. Hoe meer je de oudste erbij betrekt, hoe leuker deze het broertje of zusje vindt!

Geschreven door