Gezamenlijk eten belangrijk voor ontwikkeling kinderen

Wanneer je als gezin gezamenlijk aan tafel eet, verbeter je hiermee de eetgewoonten van je kinderen. Zelfs als je dit als gezin maar twee keer per week doet. Deze conclusie komt uit een onderzoek van de University of Leeds.

De wetenschappers keken hiervoor naar de eetgewoonten van ongeveer 2400 leerlingen van 52 basisscholen in Zuid-Londen. De ouders en veldonderzoekers hielden een zogenoemd eetdagboek bij. In dit eetdagboek schreven zij de hele dag op wat de kinderen consumeerden. Ook werden er vragen gesteld aan de ouders over groenten en fruit.

Van alle onderzochte gezinnen meldden er 656 dat zij altijd gezamenlijk aan tafel aten. 768 gezinnen deden dat soms, en 92 gezinnen aten nooit gezamenlijk aan tafel. Kinderen die altijd samen met hun ouders aan tafel aten, bleken meer groenten en fruit te eten. Maarliefst 125 gram meer dan de leerlingen die nooit gezamenlijk eten met het gezin aan tafel.
Van de kinderen die soms met hun ouders gezamenlijk aan tafel eten, kregen ongeveer 95 gram  meer groenten en fruit binnen ten opzichte van de kinderen die dit nooit deden. Als kinderen hun ouders groenten en fruit zien eten, bleek dit de groente-inname van de kinderen te verbeteren.

Volgens een onderzoeker zou het aan het moderne leven liggen dat het gezinnen vaak niet lukt om gezamenlijk te eten. Dit onderzoek toont echter wel aan dat een gezamenlijk zondags ontbijt al kan helpen om het voedingspatroon van kinderen te verbeteren. Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van eetgewoonten en -voorkeuren van kinderen dat zij zien wat hun ouders en andere gezinsleden eten.

Bron: Nu.nl

Geschreven door