Het loopproces van je kindje

Het ene kindje kan met tien maanden al lopen terwijl de ander na de eerste verjaardag nog steeds op zijn kontje door de kamer schuift. Dit is echter niets om je druk over te maken, elk kindje is uniek en anders en leert lopen op zijn eigen manier en tempo.

Je kindje zal, wanneer hij daar klaar voor is, uit zichzelf gaan lopen. Het is totaal zinloos om te proberen je kind te gaan pushen, want dit werkt alleen maar averechts. De eerste stapjes van een kindje worden meestal gemaakt na 13 maanden. Echter zijn er kinderen die bij 8 maanden deze stapjes al zetten, maar ook kinderen die ze pas zetten als ze al 2,5 jaar oud zijn.

Hoe gaat het loopproces in zijn werk?
Je kindje zal eerst gaan beginnen met het lopen aan jouw handen. Als je beide handjes vasthebt, zal je kindje voorzichtig het ene voetje voor de andere gaan zetten. Dit kun je wel goed met je kindje oefenen, zodat hij de bewegingen van het lopen door gaat krijgen. Hij zal daarna zelf gaan opstaan en proberen te gaan schuifelen terwijl hij zich vasthoudt aan tafels, de bank e.d. Als dit lukt zal je kindje kleine afstandjes willen gaan overbruggen. Om je kindje te laten wennen aan ‘grote’ afstanden, kun je een loopwagentje of loopfietsje geven.

Vallen
Je kindje zal echter niet zonder slag of stoot in één keer kunnen lopen. De eerste tijd zal je kindje waarschijnlijk meer vallen dan een goede stap verzetten, maar dit gestruikel hoort bij het leerproces. Dat je kindje wat blauwe plekken of bulten zal oplopen hoort hier dus ook bij. Je komt er dan al vaak achter of je kindje een doorzetter is, de één schrikt zo van de val dat die een paar dagen niet meer probeert, en de ander zet net zo lang door tot hij succes heeft.

Laten gaan
Het is belangrijk dat je probeert om je niet te veel te bemoeien met je kindje. Laat je kindje zelf proberen om te lopen en wees niet te overbezorgd. Als je een stenen vloer hebt is het wel verstandig om er even een kleed of kussens op te leggen, maar je kindje moet zelf de kans krijgen het lopen te leren. Blijf natuurlijk wel in de buurt voor als er iets gebeurd.

Wanneer je moet gaan helpen
Het kan zijn dat je kindje na anderhalf/2 jaar nog niet loopt. Dit zijn de laatbloeiers, en zij zijn vaak ook niet geïnteresseerd in het lopen. Ze zijn vaak snel genoeg in kruipen en hebben er geen behoefte aan om te leren lopen. Je kunt je kindje dan wel gaan helpen om de omgeving uitdagender te maken. Als je een leuke loopfiets koopt of spelletjes gaat doen zodat je kindje een afstand moet overbruggen, zal hij er achter komen dat niet alles nu binnen handbereik is.

 

Geschreven door