Het voorlezen van een dreumes: het nut van voorlezen

Voorlezen is een hele leuke manier om de taalontwikkeling te stimuleren. Je kunt al beginnen met voorlezen bij baby’s, maar meestal pas in de dreumestijd heeft het kind voldoende begrip van taal om een kort verhaaltje te kunnen volgen. Ook kan het kind zich nu wat beter concentreren, zodat ze de aandacht wat langer op het verhaaltje kunnen richten.

Functies van voorlezen
Voorlezen heeft veel functies. Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen de taalontwikkeling kan bevorderen. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen kennen gemiddeld meer woordjes en hebben minder moeite met het begrijpenvan taal. Daarbij komt dat kinderen voorlezen meestal heel erg leuk vinden en het een gezellig moment samen met de ouder kan betekenen. Dat is niet alleen ontspannend, maar ook goed voor de onderlinge band. Een verhaaltje voor het slapengaan of zomaar even tussendoor is daarom een nuttig ritueel.

Wat voor boekjes zijn leuk voor een dreumes?
Een dreumes heeft natuurlijk nog niet zo’n grote woordenschat, dus voorlezen is een leuke manier om dat wat uit te breiden. Kies voor boekjes met leuke plaatjes, die echt aanspreken en de aandacht trekken. Het leukste is om het boekje samen te bekijken en de dreumes echt te betrekken bij het voorlezen. De plaatjes kan je gebruiken om het kind dingen te laten benoemen. Er zijn bijvoorbeeld boekjes die gaan over een bepaald thema, zoals de boerderij. Daar staan dan allemaal plaatjes van dieren in, zoals een paard, een koe en een kip. Het kind kan dan, afhankelijk van de leeftijd en het taalniveau, leren om de dieren te herkennen of zelf te benoemen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: Waar is de koe? Sommige boekjes zijn extra speels doordat ze pop-up plaatjes hebben of flapjes waarachter iets verstopt kan zitten. Het kind moet dan echt op zoek naar de koe. Als het kind het woordje koe al kent, kan je ook de koe aanwijzen en vragen wat dat is. Maak het leuk en doe bijvoorbeeld samen het geluid van een koe na: wat doet de koe? Boooooeeeee. Zo maak je er een leerzaam, maar ook heel gezellig moment van.

Je zult merken dat een dreumes hetzelfde boekje vaak wel –tig keer wil ‘lezen’. Herhaling is niet erg en juist heel nuttig. Het is een goede manier om in een vertrouwde omgeving dingen goed te leren en op te slaan.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Het voorlezen van een dreumes: het nut van voorlezen en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Het voorlezen van een dreumes: het nut van voorlezen.