In de zon met je kinderen

Er weer torenhoge temperaturen in het vooruitzicht van deze week. Houdt daar dus rekening mee als je met baby’s of kinderen in de zon of naar buiten gaat.

Baby’s onder de zes maanden moet je niet blootstellen aan direct zonlicht. De huid van je baby kan nog geen UV-straling verdragen, zorg er dus voor dat je baby altijd in de schaduw ligt. Je kunt je baby voor de zekerheid ook een shirtje met lange mouwen aandoen als bescherming, maar let er wel op dat je kleintje het niet te warm krijgt!

Tot het vierde levensjaar kunnen kinderen erg slecht tegen zonlicht, hun huid biedt nog geen bescherming tegen de zon. Zorg er dus voor dat je goede zonnebrand gebruikt voor je kind. Smeer de gevoelige lichaamsdelen extra goed in, neus, oren, oogleden, nek en de randjes van de kleding. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk direct zonlicht op je baby of kindje komt, een afdak of parasol kan uitkomst bieden.

Ongeacht het huidtype van je kind is het verstandig om minimaal factor 40 te gebruiken als zonnebrand. Smeer je kinderen een half uur voordat zij de zon in gaan in en herhaal dit om de twee uur. Als je kinderen tussendoor gaan zwemmen, is het verstandig hen hierna opnieuw in te smeren. Ook waterproof zonnebrand verliest namelijk snel zijn werking na spelen in het water.
Tip: Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zonkracht het sterkst, laat je kinderen desnoods hun shirtje aanhouden bij het spelen.

Om ervoor te zorgen dat je kind niet verbrand smeer je deze dus in met een hoge factor en herhaal je dit om de twee uur. Laat ze tussen 12.00 en 15.00 uur in de schaduw spelen of met hun shirt aan. Zo voorkom je een zonnesteek of verbranding bij je kind. Verder is het belangrijk om je kinderen regelmatig te drinken te geven. Vaak vergeten kinderen zelf te vragen om iets te drinken omdat ze druk aan het spelen zijn. Voorkom uitdroging bij je kind door ze regelmatig te laten drinken.

Als je dit weekend nog even lekker gaat uitwaaien aan zee of bij een meertje, is het verstandig om dus goed voorbereid te zijn.
– Neem genoeg zonnebrand mee en zorg dat deze een hoge factor heeft/waterproof is. Je hebt zelfs speciale zonnebrand voor kinderen.
– Neem voldoende drinken mee als je naar het strand/meertje gaat.
– Zorg ervoor dat je altijd iets waardoor je in de schaduw kunt afkoelen, een parasol of zonnescherm bijvoorbeeld. Heb je deze niet? Zoek dan een plekje op in de schaduw.
– Neem een shirtje mee naar het strand voor je kind, of een hoedje of petje, deze beschermt het hoofd goed tegen de zon.
– Zorg ervoor dat je weet waar de dichtsbijzijnde EHBO-post zit in geval van nood.

Geschreven door