Je dreumes netjes leren eten

Het is zo ver, je dreumes begint te kliederen en knoeien tijdens het eten. Eerst was het alleen het gezichtje van je dreumes die het moest ontgelden, maar nu krijgt ook de rest van de tafel, de kleding, grond, muren en gezinsleden het voor de kiezen. Je dreumes zorgt er voor dat het avondeten steeds meer op een voedselgevecht begint te lijken.
Het is moeilijk om je dreumes tafelmanieren aan te leren als deze nog niet met bestek kan eten. Hier heb je een aantal handige tips die je kunnen helpen om het eten zo goed mogelijk te laten verlopen.

Je moet beginnen met je dreumes te leren dat het niet met zijn bordje speelt, papa en mama ondersmeert met eten, of na elk hapje de vingertjes in de mond stopt om het eten er weer uit te halen en ergens op te smeren.
Zodra je dreumes enigzins interesse toont in een lepeltje, kun je beginnen met de basisvaardigheden voor zelfstandig eten aan te leren. Voor ons is het heel simpel om een lepel vol eten te schepen en vervolgens naar onze mond te brengen, maar voor je dreumes is dit iets nieuws. Heb dus geduld met je dreumes als het de eerste paar keer nog niet goed gaat.

Tips tegen knoeien
Je dreumes zal in het begin vooral geïnteresseerd zijn in het spelen met zijn eten. Zichzelf helemaal ondersmeuren met eten en vervolgens afvegen aan datgene wat het dichtst in de buurt is. Dit is niet iets om je druk over te maken, op deze manier leert de dreumes namelijk hoe eten aanvoelt.
Wel is het slim om te voorkomen dat alles in de buurt onder het eten zit. Doe je dreumes sowieso een slab tegen het knoeien, en leg onder de kinderstoel nog een stuk plastic zodat niet de hele vloer onder zit. Zet de kinderstoel niet dicht bij de muur, zo kun je de schade het beste beperken.

Goede voorbeeld
Wat je nooit moet vergeten is dat kleine kinderen alles kopiëren wat zij zien. Het is dus slim om het goede voorbeeld te geven aan tafel. Als je dreumes ziet hoe de rest van het gezin netjes eet, dan wil deze het op ten duur kopiëren. Zorg er wel voor dat je niet te streng optreed tegen je dreumes, corrigeer alleen waar het nodig is. Het is belangrijk dat je dreumes eten als een leuke gebeurtenis blijft zien. Als je dreumes te veel gecorrigeerd wordt tijdens het avondeten zal deze namelijk eten als negatief iets gaan zien, en dat wil je niet hebben.

Complimenteren
Wat verder heel belangrijk is voor je dreumes is complimentjes krijgen. Als je dreumes netjes eet met zijn lepel en niet speelt is het belangrijk dat je verteld wat je dreumes goed doet. Belonen is belangrijk, maar wees wel duidelijk. Vertel waarom je trots bent op je dreumes.

Samen eten is leuk
Het is de bedoeling dat je dreumes gaat leren dat eten en aan tafel zitten met het gezin een leuke en gezellige bezigheid is. Geen straf waarbij je gedwongen bent je netjes te gedragen en dingen te eten welke je niet lekker vind.
Als je dit kan overbrengen op je dreumes, dan komt het vanzelf goed.

Geschreven door