Je kind een halfuurtje vroeger naar bed doet wonderen

Uit onderzoek van een aantal onderzoekers van de Canadese McGill University blijkt dat als kinderen een halfuurtje langer slapen, zij de volgende dag op school minder snel afgeleid en een stuk productiever zijn.

Onderzoeker Reut Gruber heeft maarliefst 34 kinderen gebestudeerd in de leeftijd van 7 tot 11 jaar oud. Deze kinderen hadden allemaal geen last van medische, slaap-, leer- of gedragsproblemen. Gedurende een week werd de bedtijd van deze kinderen vervroegd en verlaat. Ook droegen de kinderen een horloge welke hun slaap en activiteiten meette.

Aan het einde van de week rapporteerden de ouders en leraren van de onderzochte kinderen hoe het overdag met ze ging.

Er was verbetering te zien bij kinderen die gedurende het experiment elke nacht maarliefst 27,36 minuten extra geslapen hadden. Deze kinderen waren minder impuslief en minder snel afgeleid. Ook hadden deze kinderen minder last van driftbuien en huilden zij minder. Voor de kinderen die juist minder sliepen, gold het tegenovergestelde.

Volgens Gruber kunnen kleine veranderingen in bedtijden van kinderen erg veel opleveren. ‘Als je bedenkt wat voor impact korte ‘power naps’ van vijftien tot twintig minuten hebben, kun je zien dat deze hoeveelheid extra slaap een positief effect kan hebben op het humeur, de aandacht en het welzijn van de kinderen.

‘De tip die dus uit dit onderzoek naar voren komt voor jullie als ¬†ouders; Heeft je kind last van drift- of huilbuien? Stuur hem/haar dan een halfuurtje vroeger naar bed, en geniet van het resultaat!

Geschreven door