Je kind heeft de waterpokken, wat nu?

Bijna elk jong kind krijgt er wel mee te maken, de waterpokken. De waterpokken is een heel besmettelijke maar ongevaarlijke kinderziekte. Toch zijn er veel ouders die zich zorgen maken en vragen hebben over de waterpokken. Waar herken je waterpokken aan en hoe behandel je het?

Je kind kan de waterpokken krijgen door besmet te worden met het varicella-zoster virus. Dit virus verspreidt zich door lichamelijk contact of via de lucht, bijvoorbeeld door hoesten. De incubatietijd van het virus is twee tot drie weken. Je kind blijft besmettelijk totdat alle blaasjes zijn ingedroogd en de jeuk verdwenen is. Dit duurt meestal tussen de tien en twaalf dagen.

Wat zijn de symptomen van waterpokken?
Als je kind besmet is geraakt met de waterpokken, merk je hier in het begin bijna niets van. Het begint met hoesten, rode oogjes en niezen, dus vaak lijkt het op een normale verkoudheid. Maar dan verschijnen er roodachtige vlekjes op de huid welke in blaasjes met vocht erin veranderen. Deze blaasjes veroorzaken irritatie en jeuk. Na een paar dagen wordt het blaasje droger en uiteindelijk droogt deze uit, dan komt er een korstje op. Dit korstje veroorzaakt jeuk en vaak gaat je knd dan krabben, maar dit moet je vooral tegengaan. Er kunnen namelijk erge littekens ontstaan en de blaasjes kunnen ook nog eens gaan ontsteken.
Vaak gaat de jeuk gepaard met koorts en een verminderde eetlust.

Geschreven door