Je kindje duimen en fopspenen gebruiken afleren

Baby’s en jonge kinderen zuigen altijd op iets. Of het nou een fopspeen, knuffel of lakentje is. Naarmate je kindje ouder wordt verdwijnt de fopspeen en komt de duim in beeld. Het zuigen op de duim is af te leren, maar dit zal een tijdje duren. Vooral als het zuigen op de duim een gewoonte is geworden. Als je kindje 2 à 3 jaar is kun je beginnen om het duimzuigen af te leren.

Waarom duimt je kindje?
Als je kindje zuigt op de duim, geeft dit een veilig gevoel. Veel kinderen krijgen een fijn gevoel als ze op hun duim zuigen en worden er rustig van. Je moet proberen om de veilige en vertrouwde duim te gaan vervangen. Je kunt je kindje bijvoorbeeld lekker gaan knuffelen om het veilige en vertrouwde gevoel over te brengen. Ook kun je een leuk spelletje doen met je kindje en zodra deze wil gaan duimen moet je hem afleiden. Dit is meestal een lastig proces, maar je moet het vol zien te houden.

Ook gaan veel kinderen vaak duimen als ze moe zijn of troost zoeken. Geef je kindje in dit geval een knuffel of knuffeldoekje in plaats van de duim. Als je kindje vaak duimt voor het slapen, dan heb je er weinig controle over. Dit is lastig, maar ook dit zal op een gegeven moment vervagen.

Andere methoden
- Als je kindje gebruik maakt van een fopspeen, probeer dit gebruik dan af te bouwen. Geef je kind de fopspeen bijvoorbeeld maar driemaal per dag tien minuten. Bouw dit steeds verder af en zo kan je kindje binnen enkele weken ‘speenvrij’ zijn.
– Beloon je kind als deze een tijd niet geduimd heeft of de fopspeen heeft gevraagd. Het is belangrijk dat je dit goede gedrag beloond, want voor je kindje is het ook moeilijk om dit af te leren.

 

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Je kindje duimen en fopspenen gebruiken afleren en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Je kindje duimen en fopspenen gebruiken afleren.