Jonge kinderen eten te weinig groenten

Jonge kinderen in deze tijd eten te weinig groenten. Kinderen van 0 tot 4 jaar zouden per dag zeker twee volle eetlepels groenten binnen moeten krijgen voor een gezonde ontwikkeling. Vijftig tot honderd gram groenten per dag is belangrijk voor jonge kinderen.

De laatste tien jaar is het eten van groenten bij kinderen erg hard achteruit gegaan.┬áKinderarts Koen Joosten zegt hier over: ‘Kinderen die te weinig groenten eten, krijgen te weinig ijzer binnen. Dat kan van invloed zijn op hun hersenontwikkeling en zo op hun latere schoolprestaties. Ze krijgen ook te weinig vezels binnen waardoor ze meer last hebben van verstopping.

‘Het is belangrijk voor jonge kinderen dat zij leren om groenten te eten. Zowel voor de smaakontwikkeling als voor het eetpatroon op latere leeftijd. Als een kind op jongere leeftijd niet leert om groenten te eten, zal deze het als volwassene namelijk ook niet doen. Dit geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten, of overgewicht op jonge leeftijd.

Ook maken veel ouders de fout door groenten en fruit als hetzelfde te beschouwen. Echter zijn dit hele verschillende producten met beide andere vitamines, vezels en smaken. ‘Het is belangrijk dat kinderen naast fruit ook de smaak van groenten leren waarderen’, aldus Joosten.

Geschreven door