Jonge kinderen laten mee-eten

Veel jonge kinderen hebben last van eetproblemen. Ze willen niet eten wat de pot schaft en iets nieuws proberen zit er al helemaal niet in!

Hier staan een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je kind wel gaat eten wat hij voorgeschoteld krijgt:
– Ga de strijd niet aan met je kind. Dwang werkt averechts. Geef als ouder het goede voorbeeld en dring je kind niet te veel aan om mee te eten. Dan loop je het gevaar dat je kind eten als een negatieve bezigheid gaat beschouwen.
– Zet verschillend eten op tafel. Je kind kan dan kiezen wat hij wil eten. Kies bijvoorbeeld meerdere groenten en combineer daarbij iets nieuws met iets ouds.
– Begin elke maaltijd met een ritueel. Kinderen kijken dan met spanning uit naar het eten en associeren het eten met een positief iets. Zing een liedje of roep een leuke kreet voor het eten.
– Eet samen als gezin. Het is belangrijk dat je samen eet met het gezin, aan tafel. Dek gezamelijk de tafel en ruim deze gezamelijk af. Zo wordt het avondeten een echte gezinsactiviteit.
– Laat je kind een toetje uitzoeken. Als je boodschappen doet en je kind een lekker toetje laat uitzoeken, heeft deze daar bij de maaltijd al zin in. Als je afspreekt dat je kind het toetje krijgt als hij zijn bord helemaal leeg eet, zul jij verbaast zijn hoe snel hij begint te eten.

Geschreven door