‘Mijn kinderen zijn elke ochtend voor 6 uur wakker’

Vroeg wakker

Onze dochters (bijna 2 en 4) worden elke ochtend voor 6 uur wakker. Ze willen dan allebei niet meer slapen en roepen om mij. We hebben al van alles geprobeerd, maar niets helpt. Ze slapen bij elkaar in de kamer. Iedereen is zo langzamerhand erg moe! Wat kan ik doen?

Antwoord opvoedkundige Paula Ingelse

Wakker worden voor zes uur, dat is erg vroeg ook voor kinderen van deze leeftijd. De dag is gewoonweg niet begonnen. Je zit in een fase die veel ouders tegenkomen en echt, het gaat voorbij. Je kunt je oudste leren dat indien ze een 7 of een 8 ziet op de digitale klok, of de wijzer staat op de 7 dat ze dan dan naar je toe mag komen. Welke afspraak je ook maakt, als ze dat goed doet, dan volgt een boekje bij jou in bed, of dat geliefde tv programma in de ochtend. ‘ Als je wakker wordt, kijk je eerst op de klok (lampje etc) en staat de grote wijzer op de 7 dan mag je naar mama, als dat lukt lezen we lekker een boekje in bed’. Je tweejarige verkeert nog in een geheel andere fase, zij kent nog weinig begrenzing in haar impulsen om bijvoorbeeld tegen haar grote zus te gaan praten en haar dus wakker maken. Bij haar zal je standvastig moeten zijn dat er niets te halen valt zo vroeg. Niet bij jou in bed, geen televisie, niets. ‘ sssst iedereen slaapt nog, mama gaat weer slapen, jij blijft nog in bed’. En je gaat weer weg. Dat herhaal je consequent. De dag begint pas vanaf 7 uur, of wat jij een goed tijdstip vindt. Ondertussen is je oudste wakker geworden. Ze mag niet naar je roepen, en dat weet ze. Zij houdt zich aan de afspraak en je steekt even je duim om de hoek van de deur en je gaat weer naar je kamer. Dit kost een paar vroege ochtenden tijd en investering, maar als je dit volhoudt dan wordt het minder!

Dus:
• consequente afspraken met iets leuks in het vooruitzicht voor je vierjarige
• geen leuke aandacht of vervangende activiteit voor je 2-jarige
• de dag begint pas wanneer jij dat zegt

Ik hoop voor je dat het snel beter gaat,
Paula Ingelse

Heb je ook een vraag over je kinderen? Stel deze dan aan onze opvoedkundige Paula Ingelse! Mail je vraag naar info@papaenmama.nl ! Mailen kan ook anoniem.

Bekijk hier meerdere vragen van bezoekers en antwoorden van onze opvoedkundige Paula Ingelse

 

Geschreven door