Mijn zoon van 2 kan nog niet praten

‘Mijn zoon is vorige week 2 jaar oud geworden. Hij loopt en speelt met andere kindjes, niets mis mee. Maar hij praat nog niet, is dit iets waar ik me zorgen over moet maken? En wat kan ik er aan doen om hem te helpen met leren praten?’

Antwoord:

In de eerste plaats: Als je je zorgen maakt kun je altijd terecht bij het consultatiebureau. Ze kunnen eventueel in overleg met de arts beoordelen wat er aan de hand is.

Daarnaast: een normale ontwikkeling is dat op 2-jarige leeftijd peuters al mini-zinnetjes maken en kunnen ze met intonatie al veel duidelijk maken. Begrijpen van de wereld om zich heen doen ze al veel. Maar ze kunnen zich nog niet altijd een goed uitdrukken. Daar worden ze ook wel eens boos van! Hun passief taalgebruik is groter dan het actieve.

Maar wat is normaal? Misschien is jouw zoon wat later. En doet hij nu eerst andere dingen waar hij nu aan toe is. Dat neemt niet weg dat je hem wel kunt stimuleren. In de eerste plaats, zorg dat er rust is. Zodat je kind de ruimte kan geven om te leren en te bergijpen. Met jou op de bank een boek kan lezen, waarbij je rustig samen met hem het boek voorleest. En hem laat aanwijzen, geluiden maken, hem de tijd geven. Zorg dat je de woorden niet te snel zegt en maak er een ontspannen moment van. En ook als je de tanden poetst, eet, op pad bent, praat rustig en houdt de zinnen kort. Zing liedjes, keer op keer. En herhaal ook vaak de zelfde boeken en rijmpjes, peuters zijn daar dol op! Voor je het weet, praat hij je de oren van je hoofd.

Succes!
Paula Ingelse

Heb je ook een vraag over je kinderen? Stel deze dan aan onze opvoedkundige Paula Ingelse! Mail je vraag naar info@papaenmama.nl ! Mailen kan ook anoniem.

Bekijk hier meerdere vragen van bezoekers en antwoorden van onze opvoedkundige Paula Ingelse

Geschreven door