Ondanks duurdere kinderopvang blijven moeders werken

Ondanks de fikse bezuinigingen op de toeslag voor kinderopvang, zullen er toch maar een beperkt aantal moeders stoppen met werken. Dit zijn de woorden van staatssecretaris Paul de Krom van Werkgelegenheid in overleg met de Tweede Kamer.

In 2013 wil de overheid namelijk 200 miljoen euro minder aan kinderopvangtoeslag uitgeven. Hierdoor zullen ouders zelf meer moeten gaan betalen. Er zijn vakbonden en enkele politieke partijen die vrezen dat moeders massaal zullen stoppen met werken als de kinderopvang duurder wordt.

Volgens De Krom hebben de investeringen in de kinderopvang van de laatste jaren echter maar een beperkt invloed gehad op arbeidsparticipatie van moeders. Tussen 2005 en 2009 gingen namelijk 100.000 extra jonge moeders aan het werk en slechts 20.000 van hen ging aan de slag vanwege de toeslag. Volgens De Krom zal dit omgekeerd dus ook werken, dat de bezuiniging op de kinderopvangtoeslag een relatief beperkt effect zal hebben.

Verder zegt De Krom dat de bezuiniging ‘ronduit vervelend’ maar wel noodzakelijk is. Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om er nog iets tegen te doen: PvdSA en VVD lieten de bezuiniging in het recent gesloten deelakkoord in stand en zoland de formatie loopt niet van plan iets te zeggen over eventuele bezuinigingen of investeringen voor de toekomst.

De kosten voor kinderopvang zijn momenteel al torenhoog. In 2005 was de rekening volgens De Krom 1 miljard euro, en nu 2,5 miljard euro. Als er niets aan deze stijging gedaan zal worden zullen de kosten in 2015 naar 3,5 miljard euro opgelopen zijn.

Bron: De Telegraaf

Geschreven door