Overgang zomer- naar wintertijd lastig voor jonge ouders

Er zijn mensen die de overgang van zomer- naar wintertijd heel fijn vinden, maar voor ouders met kleine kinderen is het tegenovergestelde waar. De wintertijd is voor hen een pittige tijd.

Normaal staan kinderen vaak al om 7 uur naast hun bed, maar vanaf het moment dat de klok een uur teruggezet wordt, staan zij er al om 6 uur naast. Volgens Joke Meijer, professorvan het Leids Universitair Medisch Centrum, valt hier wel op in te spelen.

Volgens Meijer kunnen ouders vanaf ongeveer drie dagen voor het ingaan van de wintertijd, hun kinderen er op voorbereiden door ze steeds wat later naar bed te laten gaan. Het hele idee hier van is dan dat de kinderen ‘s ochtends ook steeds later wakker worden.

Volgens Meijer komt de wintertijd voor oudere kinderen die al naar school gaan beter uit. ‘Die moet je vaak wakker maken als ze naar school moeten. Dat wordt nu iets makkelijker, omdat het volgens hun biologische klok een uurtje later is en ze zich dus beter uitgeslapen voelen.’

Maar voor ons volwassenen, werkt dit hetzelfde. Voor ons gevoel mogen wij wat langer in bed blijven liggen dan normaal.

Volgens Meijer hebben relatief weinig mensen last van de overgang van zomer- naar wintertijd, maar andersom des te meer. Dit omdat het ritme van de meeste volwassenen iets langer is dan een etmaal. Van onszelf hebben we een ritme tussen de 24 en 25 uur, vooral in het weekend is dit te merken. Als we geen wekker hoeven zetten in de ochtend, gaan we vaak later slapen en slapen we uit.

De dag duurt eenmalig 25 uur bij de overgang van zomer- naar wintertijd. Volgens Meijer ligt dit dichter bij ons natuurlijke ritme. ‘Bij de overgang van de wintertijd- naar zomertijd, duurt de dag ineens maar 23 uur. Dat voelt veel ingrijpender voor de meeste mensen. Vooral avondmensen hebben hier last van.

Een echt 24 uursritme komt bij kleine kinderen voor. Deze worden standaard vaak een stuk vroeger wakker dan hun ouders. Normaal gesproken zijn ze al vroeg wakker, maar na het verzetten van de klok op wintertijd kan dit heel erg vroeg worden.

Geschreven door