Tandenpoetsen bij je kind

De eerste tandjes van je kindje verschijnen rond de 5 tot 6 maanden. Sommige kindjes hebben hier helemaal geen last van, en dus zie je ineens een klein tandje in de mond van je baby zitten. Maar sommige baby’s worden juist ontzettend huilerig en gaan slecht slapen door de pijn. Gelukkig verdwijnen deze klachten zodra het tandje door is.

Maar of het nu om een melkgebitje gaat of een volwassen gebit, het is noodzakelijk dat het gebit goed schoongehouden wordt. Het is verstandig, en ook een echte aanrader, om je tanden tweemaal daags zorgvuldig te poetsen.

Je kindje kan zelf natuurlijk nog niet poetsen, dus dit zul jij moeten doen. Vanaf een jaar of twee kun je het hem/haar zelf proberen te laten doen. Het is slim om eerst je kindje zelf te laten poetsen, en het vervolgens zelf na te poetsen. Tanden poetsen moet net zo vanzelfsprekend worden als aankleden en douchen!

Het is slim om je kind de tanden te laten poetsen op vaste tijden. Net na het ontbijt, en vlak voor het slapengaan. De poetsbeurt vlak voor het slapengaan is de belangrijkste dus neem daar vooral de tijd voor. Bij een volledig gebit is het een aanrader om minimaal twee minuten te poetsen. Geef je kind na het poetsen van de tanden géén eten of drinken meer!

Geschreven door