Tv aan op de achtergrond is schadelijk voor kinderen

Veel gezinnen doen het vaak onbewust. De televisie aanzetten terwijl ze iets anders aan het doen zijn als koken, opruimen, schoonmaken of iets dergelijks. Uit onderzoek blijkt echter dat een televisie die slechts op de achtergrond aanstaat, al schadelijk kan zijn voor kinderen. Ook als deze niet echt een programma aan het volgen zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen vaker aan de televisie worden blootgesteld als wij ouders denken. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor de zorgwekkende hoeveelheid: ‘Toen we de aantallen zagen waren we geschokt. De enorme hoeveelheid is zorgwekkend’, aldus onderzoeker Jessica Taylor Piotrowsk.

Het onderzoek heeft 1.500 huishoudens bestudeerd, en daaruit blijkt dat kinderen jonger dan acht jaar zo’n vier uur per dag aan de televisie worden blootgesteld, op de achtergrond. Bij kinderen in de leeftij van 8 maanden tot 2 jaar ligt dit aantal nog een stuk hoger, gemiddeld zes uur per dag.

Volgens de onderzoekers kunnen de geluiden van de televisie kinderen afleiden wanneer deze aan het spelen zijn. Kinderen zouden hun vaardigheden zo onvoldoende kunnen ontwikkelen omdat zij steeds afgeleid worden door de televisie.

Er zijn verschillende experimenten geweest waaruit blijkt dat kinderen, welke in ruimtes spelen met een televisie aan op de achtergrond, minder tijd doorbrengen met één spelletje dan wanneer de televisie uitstaat. De aandacht van de kinderen wordt sneller van de ene naar de andere activiteit verschoven.

Hoe meer de televisie aanstaat, zelfs op de achtergrond, hoe groter het risico op een verhoogde afleidbaarheid bij kinderen. Echter is de vraag of dit een factor is welke bijdraagt aan de toename van ADHD onder kinderen.

Geschreven door