Oppassende grootouders niet op de hoogte van veiligheid

Steeds vaker passen opa’s en oma’s op hun kleinkinderen terwijl de ouders aan het werken zijn. Echter blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat veel van hen niet op de hoogte zijn van de laatste veiligheidsadviezen.

Het blijkt dat een groot gedeelte van de oppassende grootouders niet op de hoogte is van de meest recente veiligheidsadviezen. Zo weten zij vaak niet wat een veilige slaaphouding is voor een baby of hoe je een autostoeltje veilig gebruikt.

Voor dit Amerikaanse onderzoek werd er aan 49 deelnemers gevraagd om een vragenlijst in te vullen over veiligheid bij kinderen. Van deze deelnemers dacht 33 % dat het voor een baby het veiligst is om op de buik te slapen. 23 procent antwoordde dat je een baby het beste op de zij kan laten slapen, en slechts 43 % gaf het goede antwoord, een baby moet op zijn rug slapen.

Maar ook de kennis over het gebruik van een autostoeltje was niet voldoende. Ook gaf 74% aan dat zij denken dat een loopwagen een goed middel is om baby’s te helpen bij het leren lopen. De AAP maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van kinderen.

In Amerika zorgen ongeveer 2,87 miljoen grootouders voor hun kleinkinderen. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat er manieren worden gevonden om de grootouders op de hoogte te brengen van de meest recente veiligheidsadviezen.
In Nederland wordt dit aantal ook steeds groter, dit heeft mede te maken met de economische crisis en het duurder worden van de kinderopvang.

Geschreven door