Veilig met je kind op de fiets

Wij Nederlanders staan er om bekend dat we vaak de fiets pakken. Wanneer het zonnetje schijnt en de temperatuur aangenaam is pakken we al snel de fiets als vervoersmiddel. Niets mis mee natuurlijk. Maar wanneer je een kleine hebt, wil je deze wel veilig vervoeren met de fiets. Vanaf wanneer kun je veilig met je kind op de fiets stappen?

Een baby van jonger dan drie maanden wordt afgeraden om per fiets te vervoeren. Tussen de 3 en 9 maanden is het mogelijk om je kleine op de fiets mee te nemen, maar zorg er dan wel voor dat het hoofdje van je kleine man of meid goed ondersteunt wordt. Maar wat is nou een goed fietsstoeltje?

Veilig fietsstoeltje aanschaffen
Wanneer je een fietsstoeltje aan gaat schaffen, is het belangrijk dat deze veilig is zodat je veilig met je kind op de fiets kan stappen. Let altijd goed op het gewicht dat het fietsstoeltje aankan en het gewicht van je kindje. Verder is het verstandig dat je de fiets meeneemt waar het fietsstoeltje op moet komen. Zo kun je gelijk checken of het fietsstoeltje veilig op jouw fiets gemonteerd kan worden.

Verder zijn de volgende punten ook nog belangrijk bij de aanschaf van een veilig fietsstoeltje:

  • De hoogte en stevigheid van de rugleuning
  • Is er aan de zijkanten van het fietsstoeltje minimaal 10 cm hoog een leuning?
  • Zijn er goede voetsteunen die je kindje kunnen beschermen tegen de spaken
  • Kan je kindje zich goed vasthouden?
  • Is het fietsstoeltje voorzien van een harnasgordel?
  • Staat het fietsstoeltje stabiel op je fiets?
  • Heeft het fietsstoeltje een zachte zitting welke wel goed opdroogt wanneer het geregend heeft?

Algemene tips voor veilig met je kind op de fiets
Wanneer het fietsstoeltje veilig is, zijn er nog een aantal tips welke er voor zorgen dat je er veilig met je kindje op de fiets op uit kan. Houdt bijvoorbeeld altijd je kindje in de gaten wanneer je fietst. Wanneer je baby huilt tijdens de fietsrit, stop dan even om hem weer op zijn gemak te stellen.

Tevens is het verstandig om je kindje altijd goed warm aan te kleden op de fiets. Dat jij het warm hebt, wil niet zeggen dat je kindje het ook warm heeft. Hij of zij zit namelijk stil terwijl jij in beweging bent, en dit kan veel schelen. Verder is het belangrijk dat je nooit je fiets neerzet met je kindje er nog in.

Wanneer je deze tips zal hanteren, kun je veilig met je kindje op de fiets stappen.

Geschreven door