Waar moet ik op letten als ik kies voor kinderopvang?

Als je ouders een aantal decennia geleden had verteld welke cruciale rol kinderopvang ooit in de maatschappij zou gaan spelen, dan hadden mensen je waarschijnlijk verbaasd aangekeken.Tegenwoordig zijn er steeds meer tweeverdieners en is kinderopvang gewoon niet meer weg te denken voor ouders die er vaker voor kiezen om het ouderschap te combineren met een carrière. In dit artikel nemen we verschillende vormen van kinderopvang onder de loep en gaan we in op de toeslagen en kosten.

Kinderopvang bij een kinderdagverblijf of kindercentrum
In Nederland bestaan er verschillende vormen van gesubsidieerde kinderopvang. Dit betekent dat je via de belastingdienst een bijdrage kan krijgen voor de kosten van de kinderopvang. Dit geldt voor kinderdagverblijven of kindercentra voor jonge kindjes, de peuterspeelzaal, gastouderopvang en buitenschoolse opvang voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Kinderdagverblijven zijn er voor kindjes die te jong zijn voor school en dus de hele dag ‘thuis’ zouden zijn. Met name werkende en studerende ouders kiezen voor deze vorm van opvang, maar ook ouders die een dag voor zichzelf willen of ouders die hun kindje jong willen laten wennen aan contact met leeftijdsgenoten kunnen hun kind voor deze vorm van opvang inschrijven. Je kunt ervoor kiezen om je kind slecht één of enkele dagdelen naar het kinderdagverblijf te brengen of meerdere dagen in de week.

Wie overigens denkt dat kinderopvang op een kinderdagverblijf een kwestie is van vandaag aanmelden en morgen gebruiken, komt bedrogen uit. De meeste kindercentra kennen een lange wachttijd. Wanneer je net zwanger bent, is het kinderdagverblijf gevoelsmatig wellicht niet het eerste dat je wilt regelen. Toch is het belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. Ben je zwanger? Ga dan alvast langs bij wat kinderdagverblijven en informeer naar de mogelijkheden en proef de sfeer.

Kinderopvang via een gastouderbureau
Sommige ouders voelen zich minder prettig bij de gedachte dat hun kind in een grote groep zit en met vaak wisselende leidsters te maken heeft. Voor deze gezinnen is een gastouderbureau een alternatief. Een gastouder vangt een aantal kinderen in huiselijke kring op. Ook vrienden of familieleden, zoals oma’s en opa´s, komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking als gastouder.

Andere vormen van kinderopvang
Als het gaat om gesubsidieerde vormen van kinderopvang, vormt de peuterspeelzaal een aparte categorie. Deze vorm van kinderopvang is maar enkele uren per week. Deze vorm van kinderopvang wordt in de praktijk vooral ingezet om kinderen voor te bereiden op de basisschool, en minder vaak om kinderen onder te brengen tijdens werktijd. Veel peuters hebben er baat bij om bij de start op school alvast wat kindjes te kennen of de eerste dag het handje van hun beste vriendje te kunnen vasthouden. De peuterspeelzaal bereid de peuters vast een beetje voor op de basisschool. Ze leren bijvoorbeeld samen spelen en oefenen hun taal. Je kunt soms kiezen voor een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf dat verbonden is aan de basisschool. Informeer hier gerust naar.

Als kinderen de basisschoolleeftijd bereiken, kunnen ze wanneer de school uitgaat op een tijdstip dat papa en mama werken, gebruik maken van de naschoolse opvang. Hier kunnen de kinderen even bijkomen van hun schooldag of bijvoorbeeld een balletje trappen.

Natuurlijk is gesubsidieerde kinderopvang niet altijd een must. Veel gezinnen lassen ook oma-en-opa-dagen in zonder dit te registreren via een gastouderbureau, kiezen voor een oppas in plaats van de naschoolse opvang of vertrouwen hun kinderen toe aan een au pair. Het kan ook voorkomen dat er wordt gekozen voor een combinatie van verschillende vormen, bijvoorbeeld de oppas die het kind van de kinderopvang ophaalt, zodat papa en mama niet te hoeven stressen in de file op weg naar huis. Ouders zijn vrij om hun opvang zelf in te vullen. Voor sommige vormen geldt echter geen toeslag van de overheid.

Hoe bereken je je eigen kosten voor kinderopvang?
In 2012 veranderen er weer een aantal zaken in de bijdrage voor de kinderopvang. Het is verstandig om voordat je een nieuwe vorm van kinderopvang kiest een begroting te maken van de kosten. Hoeveel kosten je in 2012 naar verwachting hebt voor officiële kinderopvang en hoeveel toeslag je krijgt kun je eenvoudig uitrekenen met behulp van de kinderopvangvergelijker 2012 van het Nibud (http://www.nibud.nl/inkomsten/tegemoetkomingen-voor-ouders/kinderopvang-2012.html). Hiervoor heb je je recente inkomensgegevens en de actuele tarieven van je instelling of instellingen voor kinderopvang nodig. Heb je twijfels over je toeslag of vragen? Bel dan de belastingdienst voor een vrijblijvend advies of maak een afspraak bij het belastingkantoor bij jou in de buurt.

 

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Waar moet ik op letten als ik kies voor kinderopvang? en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Waar moet ik op letten als ik kies voor kinderopvang?.