Waar moet je op letten als je gaat vliegen met een dreumes?

Elk jaar gaan veel jonge ouders op reis met hun dreumes. De een gaat misschien wat verder of minder ver dan de ander, maar heel veel jonge kinderen maken tegenwoordig een reisje met het vliegtuig. Vroeger was dat wel anders, maar tegenwoordig zijn veel luchtvaartmaatschappijen ook wat beter berekend op kinderen. Toch komt er voor ouders heel wat bij kijken als ze gaan vliegen met een dreumes. We geven een aantal tips.

Tip 1: Kies een rechtstreekse vlucht:

Overstappen betekent wachten, wachten en nog eens wachten. Het maakt de totale reistijd een stuk langer. Misschien is de vlucht met tussenstop wel wat goedkoper, maar niet alle jonge kinderen kunnen het aan om lang te wachten en oververmoeid ergens aan te komen. Bij korte vluchtjes is overstappen uiteraard minder erg dan bij de wat langere vluchten.

Tip 2: Doorbreek het dag/nachtritme van het kind zo min mogelijk:

Overstappen betekent wachten, wachten en nog eens wachten. Het maakt de totale reistijd een stuk langer. Misschien is de vlucht met tussenstop wel wat goedkoper, maar niet alle jonge kinderen kunnen het aan om lang te wachten en oververmoeid ergens aan te komen. Bij korte vluchtjes is overstappen uiteraard minder erg dan bij de wat langere vluchten.

Tip 3: Vermaak de dreumes in het vliegtuig:

Vooral tijdens een vlucht overdag of de wat langere vluchten moet je vaak wat meer moeite doen om je kind te vermaken. Bereid een aantal zaken goed voor, zodat je in het vliegtuig voldoende spulletjes bij de hand hebt om de dreumes af te leiden. Tegenwoordig hebben veel vliegtuigen individuele videoschermpjes waarop je zelf een film kan kiezen. Toch is dit niet altijd zo, vooral niet op binnenlandse vluchten in het buitenland of op vluchten binnen Europa. Dan kan een laptop, iPad of draagbare DVD-speler een uitkomst zijn. Je kunt dan zelf een paar DVD’s meenemen die je kind onderweg kan kijken. Vergeet ook de koptelefoon niet!
Een andere leuke optie is om een paar kleinigheden mee te nemen en die op vaste tijden te geven. Dit kunnen bijvoorbeeld kleine cadeautjes zijn, zoals een knuffeltje of een boekje om voor te lezen.

Tip 4: Voorkom oorpijn bij het opstijgen en dalen:

Het is een bekend probleem tijdens het vliegen: bij het opstijgen en dalen gaan de oren dicht en dat kan pijn veroorzaken. Volwassenen weten dat slikken en zuigen op een snoepje kan helpen, maar kinderen moeten een beetje geholpen worden. Je kunt het kind iets geven om op te zuigen of te kauwen, zoals een flesje of wat te eten, zoals ontbijtkoek.

Tip 5: Check op tijd online in:

Het wil tegenwoordig vaak voorkomen dat je als gezin geen plek meer bij elkaar kan krijgen als je niet op tijd online incheckt. Zelfs als je het wel doet, wil het nog wel eens mis gaan, maar de kans is ietsje kleiner. Als je met een kleine dreumes reist is het natuurlijk hele belangrijk om naast elkaar te zitten. Bij het boeken kan je proberen om direct vaste stoelen af te spreken, maar ook dit is geen garantie dat je deze ook krijgt.
Vooral als de vlucht lang van tevoren wordt geboekt, bestaat de kans dat de vlucht tussentijds wordt gewijzigd of wordt samengevoegd. Check daarom altijd online in, ook op de terugweg, en controleer of de afgesproken stoelen nog steeds op jouw naam staan of zoek zelf andere stoelen uit. Mocht het toch een keertje mis gaan, dan kan je het beste direct naar een stewardess gaan om het probleem uit te leggen. Zij kunnen zien of er ergens anders nog zitplaatsen over zijn en zullen proberen om andere plaatsen te ruilen, zodat jullie toch bij elkaar kunnen zitten.

Tip 6: Informeer naar de maaltijden die aan boord zijn:

Niet op alle vluchten is de maaltijd inbegrepen. Vooral op de kortere vluchtjes moet je zelf voor eten zorgen of het kopen bij de stewardess. Op de langere vluchten wordt er doorgaans wel voor maaltijden gezorgd. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben ook speciale maaltijden voor jonge kinderen. Informeer hier tijdig naar. Vaak zijn maaltijden voor kinderen onder de 2 jaar standaard aanwezig, maar soms moet je deze maaltijden op tijd aanvragen. Dit geldt ook voor speciale dieetmaaltijden (bijvoorbeeld glutenvrij) en voor kindermaaltijden voor kinderen boven de 2 jaar.

Tip 7: Recht op korting?

Kinderen onder de 2 jaar krijgen bij veel luchtvaartmaatschappijen een flinke korting. Ze hebben dan geen eigen stoel en moeten op de schoot van de ouder reizen. Reizen met korting kan wel gevolgen hebben voor de maaltijdmogelijkheden aan boord en het meenemen van bagage. Hoe en wat precies verschilt per luchtvaartmaatschappij, dus informeer hiernaar.

Tip 8: Wees creatief en flexibel:

Een lange reis gaat niet altijd precies zoals je deze gepland had, ook al heb je het nog zo goed voorbereid. De chauffeur die je van het vliegveld op zou halen is te laat, het vliegtuig heeft vertraging, de kindermaaltijd die was aangevraagd is niet aan boord…. Er kan altijd iets misgaan. Probeer vooral kalm te blijven. Stress voelen kleine kinderen haarfijn aan en dan kunnen ze juist huilerig of jengelig worden. Het help als je met z’n tweeën bent. De een kan het dreumes bezig houden, terwijl de ander kan proberen om het probleem op te lossen. Soms is er niets aan de situatie te veranderen. Probeer het dan te accepteren en je niet druk te maken om wat andere mensen denken.

Lees meer vakantietips in de: Vakantiespecial

Ga je op vakantie en weet je niet zeker of je een visum nodig hebt? Check altijd ruim voor vertrek of je een visum nodig hebt voor je bestemming. Wanneer je een visum aanvraagt is het goed om te weten of je een apart visum nodig hebt voor je baby en jonge kinderen. Vraag tijdig een visum aan via internet en bespaar op deze manier een hoop geld en stress!

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Waar moet je op letten als je gaat vliegen met een dreumes? en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Waar moet je op letten als je gaat vliegen met een dreumes?.