Zelf Sinterklaaslekkernijen bakken

Sinterklaas is weer in het land! Dit betekent dat pakjesavond er alweer aan zit te komen! Heerlijk een avondje Sinterklaas vieren met het hele gezin/familie en samen cadeautjes open maken onder het genot van pepernoten, taaitaai, marsepein en speculaas. Om jullie op weg te helpen hebben wij hier wat recepten voor deze echte Sinterklaaslekkernijen!

Pepernoten bakken:

Benodigdheden:
100 gr. bloem, 100 gr. zelfrijzend bakmeel, 60 gr. bruine basterdsuiker, 2 theelepels honing (of suikerstroop), 50 gr. boter, 1 eetlepel speculaas kruiden, 4 eetlepels melk.

Zeef de bloem en meng deze in een kom met het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en boter; snijd deze met 2 messen klein. Voeg de honing (of suikerstroop), de speculaas kruiden en de melk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg voor de pepernoten.Plaats het deeg ongeveer één uur in de koelkast. Vet een bakplaat in met boter. Maak bolletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat. Bak de pepernoten 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius en smullen maar!

TaaiTaai maken:

Benodigdheden:
330 gr. vloeibare honing, half ei, 300 gr. bloem, 12 gr. bakpoeder, 10 gr. speculaaskruiden.

De honing en het halve ei met elkaar mengen in een kom. Zeef daarna de overige bestanddelen boven de kom en voeg het honing-eimengsel toe. Meng alles met een houten lepel tot een samenhangend beslag. Gebruik eventueel een elektrische mixer om het lekker soepel te maken. Laat het deeg aansluitend minimaal een halve dag rusten en rol het daarna uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Snijd vervolgens het deeg in de gewenste vorm(en) en bak het 15 à 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Geschreven door