Buitenspelen goed voor de ogen kinderen

Het echte winterweer met vorst en sneeuw lijkt dit jaar ons landje overgeslagen te hebben. Het kwik tikt vaak alweer dubbele cijfers aan, iets wat velen niet erg vinden. De vogeltjes fluiten vaak alweer volop en veel bomen beginnen alweer knoppen te krijgen. Ook onze kinderen spelen alweer lekker veel buiten op het pleintje met elkaar, het weer laat het tenslotte ook echt goed toe.

Veel ouders sturen hun kinderen naar buiten zodat ze genoeg beweging krijgen en sociaal met leeftijdsgenootjes om leren gaan. Uit onderzoek blijkt nu echter dat buitenspelen niet alleen goed is voor de gezondheid van de kinderen, maar ook voor de ogen.

Het is niet bekend geworden uit het onderzoek waarom daglicht belangrijk is voor de ogen. De onderzoekers denken dat het met de stof dopamine te maken heeft. Een hogere aanwezigheid van deze stof in een oogbal wordt namelijk geassocieerd met een lager risico op bijziendheid. Bij bijziendheid kun je voorwerpen van veraf niet scherp zien en dit wordt vaak als erg lastig ervaren.

Er is een toename van 65 procent in bijziendheid in Amerika sinds 1970. Het onderzoek werd verricht onder 333 studenten. Er werd geobserveerd waar de studenten hun pauze doorbrachten. Het bleek dat kinderen die van scholen verplicht naar buiten moesten in de pauze, minder slechte ogen hadden dan kinderen die binnen bleven in hun pauzetijd. Dus waar wachten wij ouders nog op? Stuur die kinderen lekker naar buiten!

 

Geschreven door