Constant ruzie : ‘De sfeer is zo slecht in huis’

Wij hebben twee zoontjes van bijna 4 en 8 jaar. Sinds een aantal maanden zijn de dagen gevuld met ruzie maken. De sfeer in huis is heel slecht en gespannen. Vooral als we allemaal thuis zijn. Ik speel voortdurend politie agent! Het is opvallend dat ze heel druk doen als ze samen zijn terwijl ze heel rustig en zichzelf zijn als ze zonder hun broertje zijn. Wat kunnen we doen om de sfeer beter te maken?
– Moniek , moeder van twee boefjes genaamd Sem en Luuk

Antwoord opvoedkundige  Paula Ingelse

Ik kan me wel wat voorstellen bij de sfeer in huis als de ruzie voortdurend om de hoek loert en jij als vrede stichter je steeds maar voelt ingeschakeld. Afgezien van het feit dat het een fase kan zijn waar je jongens zich in bevinden kan het geen kwaad om de situatie wat van dichterbij te bekijken:  Er zit vier jaar tussen je twee zoons. Dat is een wereld van verschil. Je bijna vier-jarige heeft net een onstuimige peuterfase achter de rug en leert nog steeds om minder impulsief en redelijk te reageren. Hij zit nog vroeg in zijn ontwikkeling wat inlevingsvermogen betreft. Je acht-jarige mag dan wel wat verder zijn, hij heeft al veel geleerd over regels, delen en geven, op je beurt wachten, winnen en verliezen, tegelijkertijd is het voor hem nog lastig dat zijn broertje nog niet zo “redelijk” is als hij. Maar dat beroep wordt wel vaak gedaan op de verstandige oudste! Als het weer hommeles is kom dan niet boos binnenstormen en roep “wie heeft dat gedaan, wat is er nu weer aan de hand?”  Daarmee stimuleer je kllikken en hysterische verhalen. Zoek het meer in de richting van:’ Oh oh, wat een herrie, ik hoor heel veel boze kinderen!’ Ga er even bij zitten, maar houd je neutraal. Oordeel niet. Op deze manier help je ze op weg door het zelf meer op te lossen op hun eigen manier en neem je weg dat jij altijd komt om de boetes uit te delen. Houd daarbij zowel de jongste als de oudste in de gaten en dat ze zich gehoord voelen.

En verder

  • Geef je kind ieder op zijn beurt apart leeftijdsgerichte aandacht
  • Bak met zijn drieen eens een taart, ieder met zijn eigen taakje
  • Prijs ieder kind om zijn positieve bijdrage in de sfeer in huis
  • Probeer in een lastige situatie ook eens een grapje te maken
  • Zorg voor je eigen ontspanning, bewaak je grenzen!

Heb je ook een vraag over je kinderen? Stel deze dan aan onze opvoedkundige Paula Ingelse! Mail je vraag naar info@papaenmama.nl ! Mailen kan ook anoniem.

Bekijk hier meerdere vragen van bezoekers en antwoorden van onze opvoedkundige Paula Ingelse

 

Geschreven door