Hoe werkt de time-out methode bij kinderen? Tips!

Opvoeden van lastige kinderen is moeilijk. En je kind straffen is nooit leuk. Je wilt je kind op een positieve manier opvoeden, maar dat is allemaal nog best lastig. Zeker wanneer je lastige kinderen hebt en je jezelf moet inhouden om niet terug te gaan schreeuwen. Een time-out methode kan de oplossing zijn bij het opvoeden van je kinderen.

Hoe werkt de time-out methode?

De time-out methode is een manier om je  kinderen te laten merken dat het gedrag echt niet door de beugel kan. Het woord time-out zegt het eigenlijk al, je geeft je kind een pauze. Je zet je kind apart zodat je kind kan nadenken over het gedrag wat hij net heeft getoond. De time-out methode wordt vaak toegepast en is in bijna alle gevallen erg effectief. Wanneer je kind zich misdraagt, waarschuw je deze met het krijgen van een time-out. Wanneer het kind niet luistert, zet je deze vervolgens op de time-out plek. Na 5 tot 10 minuten ga je naar je kind toe en leg je rustig uit waarom hij een time-out gekregen heeft. Laat je kind sorry zeggen, geef een knuffel en een kus en klaar. Het klinkt zo simpel, maar is ook erg effectief.

Time-out plek

Zorg ervoor dat je je kind op een plaats zet waar hij in de gaten gehouden kan worden en waar het geen kwaad kan. Dus niet in het donker, maar op een stoel in de gang of keuken. Het is ook belangrijk dat er geen afleidingen zijn te vinden op deze plek. Er wordt aangeraden om je kind evenveel minuten apart te zetten als je kind oud is. Let wel op, dat je kind niet te jong is, dus echt pas vanaf een jaar of 3. Anders snapt je kind deze time out methode nog niet en zal het opvoeden van je kind alleen maar averechts werken. Leg tevens altijd duidelijk uit waarom het kind een time-out krijgt.

Spelregels time-out

Je kind heeft iets gedaan wat niet mag en je hebt je kind al gewaarschuwd. Het is nu tijd voor time-out. Let dan op de volgende punten:

  • Je gaat naar je kind toe en zorgt voor oogcontact. Zorg dat je op gelijke hoogte bent als je kind, dus zak door je knieën. Je vertelt kort en duidelijk wat hij fout heeft gedaan en waarom hij een time -ut krijgt. Dus bijvoorbeeld: ‘ Je mag je eten niet op de grond gooien, daarom krijg je nu een time-out’.
  • Breng je lastige kind naar de time-out plek.
  • Zet een wekker om de tijd bij te houden.
  • Zodra de tijd voorbij is, ga je kind halen en vertel je nog een keer waarom je kind straf kreeg. Je kind moet zich verontschuldigen voor zijn gedrag. Sluit het af met een kus en knuffel.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kind weg loopt van de plek of dat je kind gaat schreeuwen. Dit is een belangrijk punt bij het opvoeden van lastige kinderen. Blijf rustig! Negeer het geschreeuw en wacht totdat je kind rustig is. Loopt je kind weg? Blijf je kind op de time-out plek zetten. Net zolang tot je kind blijft zitten. Het is lastig maar geduld is een schone zaak, uiteindelijk zal het effectief zijn.

Wat na de time-out?

Je kind mag zichzelf opnieuw bewijzen. Nieuwe ronde nieuwe kansen! Wat over het algemeen goed werkt bij het opvoeden is om je kind genoeg complimenten te geven. Een lastig kind kan een schreeuw om aandacht zijn. Probeer daarom wanneer je kind iets goeds doet, dit zo veel mogelijk te complimenteren. Kinderen moeten positief benaderd worden en beloond worden als ze iets goeds doen, dit bevorderd hun gedrag.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Hoe werkt de time-out methode bij kinderen? Tips! en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Hoe werkt de time-out methode bij kinderen? Tips!.