Engelse les in kleuterklas slecht voor Nederlandse taalontwikkeling?

Het geven van Engelse les aan kleuters. Is dit nou juist goed voor de ontwikkeling van je kind, of kan dit hun ontwikkeling voor Nederlandse taal in de weg staan? Stichting Taalverdediging stond vandaag tegenover Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (stichting Boor) in de rechtbank hierover.

In het jaar 2003 begon Stichting Boor, in de vorm van een proef, met het aanbieden van Engels op basisscholen volgens leerproces EarlyBird. Bij dit programma krijgen kinderen vanaf groep 1 gemiddeld 1 à twee uur Engelse les in plaats vanaf groep 7.

Stichting Taalverdediging houdt zich bezig met het herstel en behoud van Nederlandse taal, en is van mening dat de EarlyBird-scholen in overtreding zijn. Daarom eist deze stichting een verbod op dit programma. Volgens de wet zou Nederlands, en niet Engels de voertaal moeten zijn in de klas,eg staan? Stichting Taalverdediging stond vandaag tegenover Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (stichting Boor) in de rechtbank hierover.

In het jaar 2003 begon Sticht¬†en dit zou op de EarlyBird-scholen niet het geval zijn. ‘De uitleg die bij het vak Engels wordt gegeven, gebeurt in het Engels. En daarmee is het Engels dus de voertaal’, alsud Jan Heitmeier van Stichting Taalverdediging.

In 2009 kwam een onderzoek van de onderwijsinspectie naar het EarlyBird-programma. Toen bleek dat er op de onderzochte scholen niet meer dan drie uur Engelse les per week aan bod komt, en dat bij deelname aan het programma dus niet de ontwikkeling van Nederlandse taal in gevaar komt.

Dit onderzoek werd uitgevoerd nadat enkele Tweede Kamerleden hun zorgen hadden geuit omdat met dit EarlyBird-project het Nederlands als voertaal wel eens in verdrukking zou kunnen komen.

Volgens de Stichting Taalverdediging is het werkelijke aantal uren dat de leerlingen op de EarlyBird-scholen aan Engels besteden echter veel hoger dan drie uur per week. De inspectie zou volgens hen alleen naar de Engelse lessen hebben gekeken en verder geen rekening gehouden hebben met Engelse taal in andere lessen. Karel Philipsen van EarlyBird zegt dat het dan gaat om een liedje dat tijdens de muziekles gezongen wordt in het Engels, of een Engels gebedje.

De Stichting Taalverdediging heeft eerder via bestuurlijke procedures al geprobeerd af te dwingen dat het EarlyBird-programma per direct wordt stopgezet, maar tot op heden was dit zonder succes.

 

Bron: Trouw

Geschreven door