Gezonde traktaties voor kleuters

Uw kleuter gaat waarschijnlijk al (bijna) naar de kleuterschool. Dat betekent dat de tijd van traktaties is aangebroken. Het is voor veel ouders elk jaar weer een heel werk om een leuke maar ook gezonde traktatie te verzinnen. We geven een aantal ideetjes voor gezonde traktaties op de kleuterschool, fruit speelt hierin een hoofdrol. Dit betekent overigens niet dat er niks ‘ongezonds’ zoals een beetje chocolade in de traktatie mag zitten, maar de basis van de traktatie moet gezond zijn.

- Een chocoladebanaan als traktatie
Neem een paar repen pure chocolade (het liefst met zo veel mogelijk cacao, bijvoorbeeld 70%) en een reep witte chocolade voor het contrast. Smelt de pure chocolade au bain marie in een pannetje totdat deze vloeibaar is. Rijg in de lengte een satéprikker door de banaan. Doop de geschilde bananen in de chocolade tot ze helemaal bedekt zijn en leg deze op een bord of snijplank. Smelt de witte chocolade in een ander pannetje op dezelfde manier. Doe de witte chocolade in een spuitzak en versier de banaan ermee door bijvoorbeeld krullen te maken of stippen. Laat de chocolade hard worden in de koelkast en houd ze zo lang mogelijk koud tot het uitdelen. Je kunt dit ook doen met andere stukjes fruit, zoals aardbeien in de zomer of druiven en zelfs schijfjes ananas.

- Bevroren crispy banaan als traktatie
Voor deze traktatie snijd je een banaan in de lengte in tweeën en rijg je er een satéprikker doorheen. Smeer de bovenkant van de traktatie in met magere yoghurt. Je kunt de yoghurt gebruiken om allerlei dingen op de banaan te plakken, zoals rice crispies (in de supermarkt te koop) of chocopops. Doe de banaan met topping in de diepvriezer en je hebt de volgende dag een heerlijke bevroren bananenijsje.

- Een gouwe ouwe: De fruitspies als traktatie
Heb je niet zoveel tijd om de traktaties te maken? Dan is dit een vertrouwd en snel alternatief voor een gezonde en lekkere traktatie. Neem allerlei soorten fruit en snij dit in partjes. Neem bijvoorbeeld stukjes banaan, aardbei, druiven en meloen en rijg dit tot een spies. Je kunt er zelfs nog spekkies tussen door doen.

- Appels met kaneel uit de oven als traktatie
Vooral in de winter is deze traktatie een echte lekkernij. Schil voldoende appels en haal het klokhuis eruit. Strooi de kaneel over de appels en dip ze in wat vanillesuiker (te vervangen door ruwe rietsuiker). Wikkel de appels in de aluminiumfolie en doe ze ongeveer 25 minuten op 200 graden in de oven. Je kunt ze eventueel vlak voor het trakteren nog even opwarmen in de oven. Laat de aluminiumfolie er tot het laatst opzitten.

– Trakteer een fruitdier
Je hoeft niet per se veel met het fruit te doen om het aantrekkelijk te maken als traktatie. Je kunt het stuk fruit gewoon heel laten en het versieren met papier. Zo kan je een sinaasappel een slurf en flaporen (van papier of karton) geven en zo omtoveren tot een olifant. Of maak er een egeltje van of het gezicht van een konijntje. Je kunt papier, prikkers en ander fruit/groente gebruiken om er een dier van te maken. Een snaveltje kan je bijvoorbeeld snijden uit wortel en een oogje kan je maken van en rozijn. Let er wel op dat er geen kleine deeltjes aan het dier zitten waar de kleuter zich in kan verslikken, zoals afgeknipte cocktailprikkers. Als je prikkers in de traktatie stopt, moeten ze groot en goed zichtbaar zijn, zoals de snorharen van een konijn.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Gezonde traktaties voor kleuters en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Gezonde traktaties voor kleuters.